Hejtman Netolický: O české kapry je letos obrovský zájem

22.12.2017 18:14

Rybářství Litomyšl patří mezi největší v regionu. V předvánočním čase jej proto navštívil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický se senátorem Radko Martínkem. S ředitelem společnosti Oldřichem Holcmanem hovořili především o výsledcích společnosti v posledních letech, problematice nedostatku vody v rybnících a řekách, ale také zajištění pracovních sil z Ukrajiny.

Hejtman Netolický: O české kapry je letos obrovský zájem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

„Předpokládaný výlov v letošním roce činí sedm tisíc metráků ryb. Výlov na jeden hektar se pohybuje okolo šesti až sedmi metráků. Společnost poptávku bez problémů zvládá, avšak vzhledem k platné legislativě není možné rozšiřování rybníků pro chovné účely. Pro letošní vánoční svátky by však nemělo dojít většímu nedostatku ryb, byť zásoby se s blížícím Štědrým večerem tenčí. Osobně si ale nedovedu představit, že bych na štědrovečerním stole neměl českého kapra, nejlépe pak samozřejmě z našeho kraje,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

„Problémy má společnost dlouhodobě s nedostatkem vody i ve větších 20 hektarových rybnících, což může způsobit ztrátu i 200 metráků ryb na rybník. S nízkou hladinou se potýká také řeka Loučná, na které se nachází řada důležitých objektů včetně pstruhárny,“ doplnil Netolický.

Ten se zástupci společnosti hovořil také o personálních otázkách a možnosti přilákání pracovníků z Ukrajiny, konkrétně se Zakarpatí, které je partnerským regionem Pardubického kraje.

„Dlouhodobě se snažíme usnadnit lidem za Zakarpatí přístup na český pracovní trh. Bohužel narážíme na řadu překážek, a to především legislativních na obou stranách. Ačkoliv dnes již mohou Ukrajinci cestovat do České republiky bez víza, pro pracovní účely jej stále musí mít. Budeme chtít v této věci jednat s novou vládou, abychom dokázali přinést tomuto regionu další pomoc v podobě snížení nezaměstnanosti. Pracovníci následně řadu financí vrací do regionu prostřednictvím svých rodin,“ uvedl hejtman Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…