Hejtman Půta: Kraj hledá vhodnou banku, která mu půjčí peníze na modernizaci liberecké krajské nemocnice

03.03.2021 12:18

Projekt modernizace Krajské nemocnice Liberec, a.s. nabírá reálné obrysy. Centrum urgentní medicíny (CUM) by mělo být dokončeno v roce 2025.

Hejtman Půta: Kraj hledá vhodnou banku, která mu půjčí peníze na modernizaci liberecké krajské nemocnice
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK)

Jen stavba vyjde na 2,42 miliardy, přičemž kraj tyto náklady pokryje velkou částí z úvěru, z vlastního rozpočtu a také z příplatku akcionářů, mezi něž společně s městem Turnov i statutárním městem Liberec sám patří. Krajští radní na včerejším jednání odsouhlasili nejenom výši financování, ale i záměr zajistit úvěrové zdroje u některých z českých či evropských bank.

Anketa

Který případný kandidát na prezidenta vás oslovuje nejvíc?

hlasovalo: 21753 lidí

„Financování I. etapy modernizace liberecké nemocnice vychází z návrhu využít příplatkové povinnosti všech tří akcionářů a Krajské nemocnice Liberec, a.s. do roku 2024 a také úvěru k dofinancování, který bude činit 1,3 miliardy korun. Z vlastního rozpočtu přitom počítá kraj s investicí ve výši 380 milionů,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Částka 1.300.000.000 korun bude financována z úvěrových zdrojů čerpaných Libereckým krajem v letech 2022 až 2025 a částku 380.000.000 korun zajistí Liberecký kraj ze svého rozpočtu v roce 2021 až 2025. Do roku 2024 bude celková částka příplatku kraje jakožto akcionáře činit 419,445 milionu. Zbytek uhradí Turnov, Liberec a nemocnice.   

„Úvěr budeme splácet mezi roky 2026 až 2035, a to v rovnoměrných splátkách. Kraj bude ručit vlastními příjmy. Nyní poradenská firma Deloitte Advisory s. r. o., kterou jsme si najali, osloví všechny systémově významné banky v České republice a také Evropskou investiční banku v Lucemburku,“ dodal náměstek Miklík. 

„Zajistit peníze na tak významný projekt, jakým je výstavba Centra urgentní medicíny, je náročným úkolem. Chtěl bych ale zdůraznit, že tato investice přinese kvalitní zdravotní péči i dalším generacím,“ vysvětlil hejtman Martin Půta. „Krajská nemocnice již má od minulého týdne stavební povolení na pavilon Centra urgentní medicíny. Pokračuje i projektová příprava a dále řešíme financování projektu jako celku. Podnikáme všechny kroky k tomu, abychom příští rok mohli zahájit stavbu.“

Ke stavebním pracím za 2,42 miliardy korun je tedy nutné ještě nutné započítat náklady ve výši zhruba jedné miliardy na vybavení a přípravu projektu, přeložky sítí, výkupy pozemků, změnový management a pořízení přístrojů. Náklady projektu jako celku včetně zdravotních technologií tak činí přibližně 3,4 miliardy korun včetně DPH.    

Krajská nemocnice Liberec obhospodařuje celkem 38 nemovitostí. Čtrnáct budov je starších než 100 let, například pavilon chirurgie je víc než 80 let starý. Nejmladší je lékárna, která je stará přes 30 let. Od roku 1978 nemocnice nepostavila žádnou novou budovu. První myšlenky na rozsáhlou modernizaci liberecké nemocnice se objevily již v roce 2013. Architektonická soutěž o návrh pavilonu CUM se uskutečnila v únoru 2017, sešlo se celkem 13 návrhů. Smlouva byla uzavřena se společnostmi SIAL a Domy architects. 

Celkový podíl financování stavby CUM zainteresovanými stranami v tisících korun:

Strana

Finanční angažovanost (zaokrouhleně)

Liberecký kraj

2.099.445

statutární město Liberec

85.948

město Turnov

54.526

Krajská nemocnice Liberec, a.s.

180.000

Celkové zdroje na stavbu CUM

2.420.000

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…