Hejtman Řihák: České zlato zachováme pro budoucí generace

15.01.2014 16:22

V koaliční smlouvě nové vlády je i následující věta: „nedovolíme obnovení průzkumu a těžby zlata ani zahájení průzkumu a pozdější těžbu břidlicového plynu“.

Hejtman Řihák: České zlato zachováme pro budoucí generace
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD)

Tato stručná a jasná pasáž jistě udělala velkou radost nejen obyvatelům obcí, kterých se průzkum a těžba týkaly, ale i všem rozumným lidem, jímž je přírodní bohatství naší země milejší, než zlato. Je zcela jednoznačnou odpovědí na nejrůznější žádosti českých zastoupení nadnárodních těžařských firem a snahy o revizi zákazu kyanidového loužení u nás, o kterém rozhodl koncem minulého století Parlament České republiky.

Není žádným tajemstvím, že na několika místech v České republice se nachází poměrně velké zásoby zlata. Například v podzemí Veselého vrchu i pod obcí Mokrsko na Příbramsku se nachází jedna z největších zlatonosných lokalit v Evropě. Jeho těžba by ale znamenala rozsáhlou a nenávratnou devastaci krajiny v okolí Slapské přehrady.

Zlato je u nás ale i na jiných místech a je relativně snadno dostupné. Kašperské Hory, Petráškova hora u Hvožďan či Zlaté Hory – to jsou pojmy mezi geology na celém světě. V době, kdy se cena zlata na světových trzích stále pohybuje na hodnotě až 1300 dolarů za trojskou unci, není divu, že jsou české bonanzy tolik lákavé.

Ale co se změnilo proti 90. letem minulého století, kdy se o těžbě zlata u nás vážně uvažovalo? Zvýšila se cena zlata až na čtyřnásobek proti tehdejším hodnotám. Také jsme v Evropě získali novou zkušenost, jaké to je, když se při těžbě zlata „něco nepovede“. V roce 1999 došlo ke katastrofě v rumunském zlatém dole Baia Mare. Australská zlatokopecká firma, která důl provozovala, způsobila zamoření řek Dunaje a Tisy kyanidem a těžkými kovy, neboť při těžbě využívala značně rizikový proces chemické těžby za pomoci kyanidových roztoků. Řeky Dunaj a Tisa se z této pohromy dodnes nevzpamatovaly. I na základě této zkušenosti Parlament České republiky u nás zakázal při dobývání zlata používat jedovatý kyanid.

Po patnácti letech od katastrofy v Baia Mare se začalo vážně hovořit o tom, že v novém horním zákoně už zákaz kyanidu nebude. Ptám se proč? To už jsme na pohromu v Podunají zapomněli?

Koaliční smlouva nové vlády je nadějí pro budoucí generace, že zlato v podzemí naší vlasti ještě nějakých pár stovek let zůstane. Třeba jednou budou existovat metody, jejichž pomocí bude možné nerostné bohatství získat, aniž bychom si přitom museli naši krásnou zem nechat zničit. A třeba to bohatství budou umět naši potomci daleko lépe zužitkovat, než bychom to dnes uměli my.

Josef Řihák, Senátor Parlamentu ČR a hejtman Středočeského kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…