Hejtman Schiller: Krásná a opravdu srdcová výstava a zachycení historie

08.03.2022 11:28 | Tisková zpráva

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller, který byl v Žatci na své první oficiální návštěvě po zvolení do funkce, se zúčastnil slavnostní vernisáže výstavy Žatecké gymnázium – skvost architektury.

Hejtman Schiller: Krásná a opravdu srdcová výstava a zachycení historie
Foto: Facebook
Popisek: Jan Schiller

Vernisáž se konala v Galerii U Radnice. Autory fotografií jsou žatečtí fotografové Pavel Melicherčík a Josef Bláha.

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller se podrobně seznámil s exkluzivními snímky interiéru a exteriéru budovy žateckého gymnázia a ve své zdravici vyzdvihl patriotismus, se kterým se zde na výstavě setkal. „Krásná a opravdu srdcová výstava a zachycení historie“ – napsal do návštěvní knihy. Vzdal hold starobylému městu Žatec, které jako další města v kraji patří do mozaiky krásných sídel na severu Čech. „Rád jsem se zde v žatecké Galerii U Radnice také seznámil s jedinečnou trvalou expozicí o leteckém mostu Žatec – Ekron, kdy v roce 1948 ze žateckého letiště startovala letadla s pomocí nově vzniklému státu Izrael. Mladí dnes o této historii moc nevědí, budeme zvažovat, jak s ní nejlépe seznámit žáky a studenty v našem kraji,“ uvedl hejtman Jan Schiller.

Kurátorka výstavy Lenka Minaříková pak přítomným přiblížila samotnou budovu Gymnázia v Žatci. Ve veřejné soutěži v roce 1901 zvítězil liberecký architekt Ernst Schäfer, který vytvořil půdorysně čistou stavbu, se všemi programovými požadavky. Ve finální podobě vzniklo dílo převyšující estetickou úroveň ostatních v té době vznikajících staveb v Žatci. Přítomnost Josefa Zítka, profesora německé techniky v Praze, v porotě hrála také svou roli. V rovině přehledného a jasného půdorysného řešení s monumentalizujícím vnitřním prostorem. Stylizované figurální a především rostlinné motivy, výrazně geometricky promodelované na fasádách i v interiéru, posunuly celkový vjem samotné architektury do polohy modernistické. Slavnostní otevření budovy se uskutečnilo už v prosinci 1903.

„Měl jsem možnost projít a nafotit úžasnou budovu gymnázia, doslova od sklepa po půdu,“ přiblížil prožitek z fotografování Pavel Melicherčík, kterému se podařilo dostatečně zachytit atmosféru a architektonickou parádu nejen běžného interiéru, ale i půdní prostory a taky pohled na Žatec s okolím z půdního okénka. Vybrané fotky jsou na této žatecké výstavě v tištěné podobě doplněné záběry z dronu Josefa Bláhy a také unikátními historickými fotkami především z minulého století.

Výstava fotografií Žatecké gymnázium – skvost architektury potrvá v žatecké Galerii U Radnice do 29. dubna 2022. Otevřeno každou sobotu od 14 do 17 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…