Hejtman Schrek: Umělci a kulturní instituce mají za sebou nejdelší společenský distanc

13.08.2021 7:33

I přesto, že divadelní soubor Horáckého divadla Jihlava už druhým rokem nectí dvouměsíční divadelní prázdniny a na improvizovaných scénách hostuje na různých atraktivních místech Vysočiny, pravidelný rituál zahájení sezóny byl i letos dodržen.

Hejtman Schrek: Umělci a kulturní instituce mají za sebou nejdelší společenský distanc
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Vítězslav Schrek

Na pozvání ředitele krajského divadla Ondreje Remiáše přišel mezi herce i zaměstnance divadla hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek. „Umělci a kulturní instituce vůbec mají za sebou nejdelší společenský distanc. Chápu a fandím potřebě a zápalu divadla obětovat zažité divadelní volno a využít všechny možné způsoby, jak divákům zahrát. Horácké divadlo je vlajkovou lodí našich kulturních institucí. Těším se na každou z pěti avizovaných letošních premiér,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek při setkání se souborem. 82. divadelní sezónu začne Horácké divadlo premiérou Postřižin.

Ještě předtím ale stihne soubor potěšit několika vystoupeními diváky i ve Valdštejnské zahradě na Malé Straně v Praze nebo v Národním divadle Bosny a Hercegoviny v Sarajevu. V nastudování nejen nových her se v nové divadelní sezóně navíc objeví nová jména – Zbyšek Humpolec a Stanislava Hajduková. Letos divadlo chystá pět premiér. „Dlouhá programová přestávka způsobená vládními nařízeními nám neumožnila odehrát tolik přestavení, abychom pokryli diváckou poptávku. Devět už nastudovaných inscenací bychom ještě rádi udrželi v nabídce. Rozjíždíme velice nabytou sezónu,“ říká ředitel divadla Ondrej Remiáš.

Divadlo v průměru ročně navštíví 65 tisíc diváků, loni bylo prodáno 23 tisíc lístků. Během normálního roku odehraje soubor v průměru 230 přestavení, loni se opona zvedla jen 96krát. Minulá sezóna přinesla po uzavření divadel i nové možnosti – jednou z nich bylo mimo jiné i on-line přenášení premiér. Stovky lidí si tak našly náhradní cestu k divadelní kultuře.

Informace o nové divadelní sezóně zveřejňuje Horácké divadlo Jihlava na svých www stránkách (ZDE), kde je možné rezervovat i zakoupit vstupenky na přestavení s dvouměsíčním předstihem. Divadlo nabízí i celoroční abonentky, které zaručí divákům dobrá místa v hledišti na všechny nově nastudované hry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…