Hejtman Šimek: Hlavním tématem dotazů na prezidentskou návštěvu je financování

02.12.2017 10:02

Prezident České republiky Miloš Zeman se během třídenní návštěvy Jihomoravského kraje setkal s krajskými zastupiteli, starosty, významnými podnikateli i s občany. Na všech setkáních odpovídal na dotazy a z jižní Moravy si odváží jako dar nejen moravské víno, ale také například unikátní košili na míru Olešnického modrotisku. Po celé tři dny ho doprovázel hejtman Bohumil Šimek.

Hejtman Šimek: Hlavním tématem dotazů na prezidentskou návštěvu je financování
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

První den zahájil prezident návštěvu v brněnském sídle Jihomoravského kraje, kde se setkal se členy krajského zastupitelstva, starosty obcí s rozšířenou působností a zaměstnanci krajského úřadu. Hejtman Šimek v úvodu přivítal prezidenta v kraji, který je tahounem mezi regiony v oblasti vědy, výzkumu a inovací. „Jižní Morava je v Evropě stále více vnímána jako ekonomicky silný a stabilní region. A k tomu je velkou devízou Jihomoravského kraje srdečnost a pohostinnost jeho obyvatel,“ zdůraznil Bohumil Šimek. Odpoledne navštívil prezident Moravský Krumlov, kde při debatě s občany prohlásil, že by Slovanská Epopej Alfonse Muchy měla zůstat v tomto městě.

Druhý den návštěvy zavítala hlava státu do Strážnice a Bučovic, kde se vždy po přijetí na radnici uskutečnilo setkání s občany. Součástí čtvrtečního programu bylo i jednání s význačnými podnikateli Jihomoravského kraje. „Navštívili jsme mimo jiné i Moravský Krumlov, kde se jak zastupitelé, tak občané zajímali zejména o Slovanskou epopej a dostavbu dukovanské elektrárny, ve Strážnici patřil k hlavním tématům Baťův kanál a v Bučovicích obchvat města. Samozřejmě kromě lokálních témat jsme s panem prezidentem probírali i obecné otázky týkající se nejen našeho, ale všech krajů. Zejména chybějící zákon o liniových stavbách, který by právě na jižní Moravě výrazně pomohl při budování dopravní infrastruktury. Diskutovali jsme také o rozpočtu krajů, které se potýkají se stále se zvyšujícími mandatorními výdaji a jsou navíc vládou zatěžovány zvyšováním platů bez odpovídajícího finančního krytí,“ uvedl hejtman Šimek.

Posledním místem, které při své již páté návštěvě Jihomoravského kraje prezident navštívil, bylo město Letovice. I zde si vyhradil prostor na seznámení s představiteli města a následnou besedu s občany. Závěr prezidentské návštěvy na jižní Moravě byl završen tiskovou konferencí hlavy státu a hejtmana kraje, která se konala v Boskovicích. Hejtman Šimek ve svém závěrečném projevu především poděkoval panu prezidentovi za návštěvu v kraji. „Trochu mě mrzí, že hlavním tématem dotazů na prezidentskou návštěvu ze strany novinářů je její financování. Podle mého je to nedůstojné takové návštěvy a já znovu opakuji, že Jihomoravský kraj vždy jedná hospodárně a přitom k prezidentské návštěvě přistupuje tak, jak si to vážnost tohoto úřadu zaslouží. Tentokrát se na části nákladů kromě kraje podílely i další subjekty a rád bych těmto městům, firmám a institucím poděkoval za vřelé přijetí pana prezidenta s jeho doprovodem v našem kraji,“ uzavřel jihomoravský hejtman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu