Hejtman Šimek: Nyní jsou sousedé opět sousedy

22.09.2019 14:09

Na hraničním přechodu Hardegg/Čížov se v neděli 22. září 2019 se slavilo 30 let bez Železné opony mezi oběma státy. Mezi hosty akce byli hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek a Martin Eichtinger, zemský rada Dolního Rakouska pro oblast bydlení, zaměstnanosti a mezinárodních vztahů.

Hejtman Šimek: Nyní jsou sousedé opět sousedy
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (BPP, zvolen za hnutí ANO)

Po úvodních vzpomínkách na spontánní otevření hranic v roce 1989 tehdejšími účastníky zazněly v bloku „Od mrtvé hranice do živé oblasti“ informace o společném rozvoji a přeshraniční spolupráci od otevření hranice před 30 lety. Hejtman Šimek ve svém vystoupení uvedl, že Železná opona uměle a násilně rozdělila to, co zde bylo po staletí propojeno – společné osudy, historické zkušenosti, kulturní kořeny, a dokonce rodinné vztahy.

„Nyní jsou ale sousedé opět sousedy. Po znovuotevření hranice jsou vztahy jižní Moravy a Dolního Rakouska nejintenzivnějšími mezinárodními vztahy, které má Jihomoravský kraj se všemi svými sousedy,“ zdůraznil Bohumil Šimek a připomněl konkrétní aktivity, kterými se naplňuje smlouva o spolupráci mezi Jihomoravským krajem a Dolním Rakouskem podepsaná krátce po obnovení krajské samosprávy na začátku tisíciletí.

V rámci programu v Hardeggu a na hraničním přechodu proběhla hudební vystoupení školáků a místních hudebních souborů, uskutečnily se výstavy fotografií, autorská četba. Na slavnostní akt na česko-rakouské hranici navázal městský festival. Hudební doprovod akce obstaraly dechovka Dubňanka a kapela Grenzlandkapelle z Hardeggu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…