Hejtman Šimek: Podněty občanů se odrazí v podobě samotného návrhu rozpočtu

29.09.2017 21:46

Obyvatelé Jihomoravského kraje mají od pondělí 2. října 2017 možnost se již pošesté zapojit do přípravy krajského rozpočtu prostřednictvím projektu „Váš kraj, Váš rozpočet“.

Hejtman Šimek: Podněty občanů se odrazí v podobě samotného návrhu rozpočtu
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (ANO)

Až do konce měsíce října mohou na webových stránkách kraje v internetovém dotazníku vyjádřit své priority, které by měl kraj v roce 2018 realizovat.

„Projekt představuje pro veřejnost možnost vyjádřit priority, kterým by se měl Jihomoravský kraj v příštím kalendářním roce věnovat. Tyto návrhy se následně odrazí v podobě samotného návrhu rozpočtu. V předcházejících letech touto cestou veřejnost prosadila rekonstrukci průtahu obcí Březina, revitalizaci dětského a sportovního hřiště Speciálních škol na Ibsenově v Brně, letos otevřenou novostavbu Přírodovědné stanice Kamenačky v Brně nebo nový dotační titul na podporu obecních knihoven,“ uvedl hejtman Bohumil Šimek.

Dotazník obsahuje deset oblastí, v každé z těchto oblastí je uvedeno pět aktivit, ze kterých bude možné vybírat. Lidé si mohou zvolit maximálně deset aktivit, kromě toho je možné vznést i konkrétní podnět k návrhu rozpočtu. Vyplnění dotazníku je možné nejen prostřednictvím počítače, ale i mobilní techniky. „Do konce listopadu zohledníme podněty občanů, vyhodnocení preferencí všech občanů, kteří se zúčastní dotazníkového šetření, samozřejmě zveřejníme na webových stránkách kraje. Získaná odezva nám umožní lepší orientaci v tom, co veřejnost od kraje očekává a na co klade důraz,“ řekl hejtman Šimek.

V rámci dotazníku mohou občané vyplnit identifikační údaje, kterými jsou název obce, kde má občan trvalé bydliště, poštovní směrovací číslo obce,  e-mailová adresa, věková kategorie, pohlaví a vzdělání. Tyto identifikační údaje umožní provést podrobnější vyhodnocení dotazníků. Po odeslání dotazníku obdrží lidé, kteří uvedou svoji e-mailovou adresu, zpětnou informaci o způsobu zpracování, vyhodnocení dotazníku a také sdělení, kdy a kde budou zveřejněny výsledky hlasování  o prioritách rozpočtu a preference zúčastněných občanů. Loni se do přípravy rozpočtu zapojilo 1105 obyvatel jižní Moravy. V běžné praxi mají občané možnost vyjádřit se k návrhu rozpočtu až ve fázi, kdy je v souladu se zákonem zveřejněn 15 dní před projednáváním v zastupitelstvu kraje. Návrh rozpočtu na rok 2018 by měl být v tomto termínu uveřejněn na úřední desce a na webových stránkách kraje.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…