Hejtman Štěpán: Nová základna v Temném Dole zlepší pokrytí kraje

31.05.2017 6:38

Královéhradecký kraj získal evropské dotace na moderní výcviková zařízení pro záchranku i novou výjezdovou základnu v Temném Dole.

Hejtman Štěpán: Nová základna v Temném Dole zlepší pokrytí kraje
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

Simulátor zásahu u dopravní nehody, ve výšce nebo ve stísněném obytném prostoru, moderní technologie pro výuku a odbornou přípravu nebo nová výjezdová základna ZZS a výukové středisko v Temném Dole v Krkonoších. To jsou cíle tří projektů na modernizaci výcviku krajské záchranné služby, na které kraj získal evropskou dotaci, která byla podmínkou pro realizaci. Odhadované náklady na projekty se pohybují kolem 50 milionů korun včetně DPH.

„Modernizace vybavení a zlepšení podmínek výcviku pomůže našim záchranářům zvládat přípravu na mimořádné situace. Nová základna v Temném Dole pak jistě zlepší pokrytí našeho kraje z hlediska zákonného dodržování časové dojezdovosti záchranné služby, kde právě v horských oblastech může být příjezd pomoci především v zimním období problematický,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Nejnákladnějším z projektů je vybudování výjezdového stanoviště ZZS KHK v lokalitě Temný Důl, v rámci kterého by měla díky revitalizaci jednoho ze dvou stávajících objektů na území Temného Dolu v obci Horní Maršov vzniknout nová výjezdová základna. V rámci plánované rekonstrukce druhého objektu by mělo dojít také k modernizaci a dovybavení vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS KHK. Náklady na opravy obou budov se odhadují dohromady na asi 36 milionů korun včetně DPH.

Druhým projektem je vybudování přístavby u heliportu Letecké záchranné služby Hradec Králové, kde v současnosti probíhají vzdělávací semináře pro záchranáře a lékaře ZZS KHK či například pro členy horské služby. Počítá se s pořízením simulátorů zásahu u dopravní nehody, u nehody s hromadným postižením zdraví, simulátoru staveniště, zásahu ve výšce nebo i lezeckého trenažéru. Předpokládané náklady projektu jsou celkem 8,8 milionu korun včetně DPH.

Kromě toho by měla být modernizována i Věž vzdělávacího a výcvikového střediska Hradec Králové, která získá dohromady 11 nových simulátorů. Zde jsou náklady 7,9 milionu korun včetně DPH. V tomto případě byla již žádost o podporu podána.

Kraj obdržel na všechny projekty evropskou dotaci ve výši 90 % (85 % z Integrovaného regionální operačního programu, 5 % od státu) a rada kraje pak na svém jednání přislíbila profinancovat projekty z krajského rozpočtu, což bude ještě předloženo krajským zastupitelům. Královéhradecký kraj bude financovat 10 % celkových nákladů z vlastního rozpočtu.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

15:06 Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zahrnutí SPD do zprávy o extrémismu a soudnímu rozh…