Hejtman Štěpán: Spolupracujeme s hygieniky, lékaři a složkami IZS

05.03.2020 11:49

Královéhradecký kraj zavádí opatření proti možnému šíření koronaviru.

Hejtman Štěpán: Spolupracujeme s hygieniky, lékaři a složkami IZS
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

Vedení kraje spustilo informační kampaň, ve které občanům poskytuje všechny důležité informace o koronaviru i způsobech, jak nákaze předcházet. Všechny potřebné informace občané naleznou na adrese bit.ly/infokoronavirus. Kraj také vytiskl a distribuuje informační letáky.

„Jsme připraveni reagovat v případě výskytu nákazy v našem regionu. Spolupracujeme s hygieniky, lékaři a složkami IZS. Věřím ve společenskou odpovědnost všech občanů – v tuto chvíli je především nutné zachovat chladnou hlavu a dodržovat základní hygienická pravidla,” uvedl hejtman a předseda Bezpečnostní rady Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Všechny důležité informace o koronaviru jsou zveřejněné na webových stránkách krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Na jednom místě občané získají všechny potřebné informace, jako například pokyny pro cestovatele či odpovědi na základní otázky: co je koronavirus, jak se přenáší či zda proti viru existuje vakcína.

Královéhradecký kraj také vydal dva letáky, které informují občany o situaci ohledně aktuální virové nákazy. První z nich je určený pro cestovatele, kteří se v posledních dvou týdnech vrátili z rizikových oblastí nákazy novým koronavirem, například Číny, Koreje či italských regionů Lombardie a Piedmont.

Ve druhém letáku čtenáři získají ucelený přehled, jakým způsobem můžou snížit riziko nakažení koronavirem. Největší důraz kraj klade na důkladnou hygienu, především správné mytí rukou, které je základním preventivním opatřením proti šíření infekčních nemocí.

„Tyto letáky, které obsahují komplexní informace, jak nákaze předcházet, jsme už rozeslali v elektronické podobě všem krajským příspěvkovým organizacím s prosbou, aby informovali své pracovníky a šířily je dál pomocí vlastních komunikačních kanálů. Zároveň je tiskneme a distribuujeme do škol, obcí s rozšířenou působností a krajských příspěvkových organizací, abychom informovali co největší množství občanů a uklidnili je,“ doplnil hejtman Jiří Štěpán.

Krajské nemocnice v současné chvíli disponují pomůckami a prostředky pro epidemii koronaviru v souladu s doporučením Ministerstva zdravotnictví ČR na dva měsíce běžného provozu. V současné chvíli nemocnice připravují nárazová kontaktní místa pro osoby, které se vrátí z rizikových oblastí a místo telefonického informování krajské hygienické stanice či Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové do zdravotnického zařízení dorazí osobně. Vedení Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje od čtvrtka 5. března omezí návštěvy v krajských nemocnicích, a to na odděleních: následná péče, ARO, JIP, onkologie, a podle zvážení situace v jednotlivých nemocnicích, i oddělení interních lůžek.

„Všem sociálním zařízením v kraji jsme doporučili, aby omezily návštěvu osob, které se vrátily ze zahraničí,“ dodává Jiří Štěpán.

Vedení krajského úřadu Královéhradeckého kraje umožnilo svým zaměstnancům, kteří se vrátí z rizikových oblastí, aby po následujících čtrnáct dní mohli pracovat z domu.

V Královéhradeckém kraji vznikl také specializovaný tým zdravotnické záchranné služby, který je schopen vyjet za pacientem s podezřením na koronavirus, aby mu mohl odebrat vzorky přímo u něj doma, případně jej rovnou transportovat do Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…