Hejtman Zimola: Zákon o sociálním bydlení všechno nevyřeší, ale je potřeba

09.09.2013 22:24

Fakta jsou neúprosná. Přes půl milionů lidí bez práce a z toho plynoucí problémy řady rodin. Ve společnosti navíc panuje dojem, že se lidé mají hůř než v roce 2008.

Hejtman Zimola: Zákon o sociálním bydlení všechno nevyřeší, ale je potřeba
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Což nakonec potvrzuje i organizace Social Watch, podle níž se situace většiny obyvatel Česka zhoršila díky velkým vládním škrtům pravicové Nečasovy vlády a omezenému ekonomickému růstu. Doplácejí na to hlavně lidé s nejnižšími příjmy, především pak ženy. Důsledkem je i rostoucí sociální napětí. Sestěhování rodin, které se dostaly do potíží, do předražených a nevyhovujících ubytoven, z čehož si někteří „podnikatelé“ udělali výnosný kšeft postavený na chudobě a odírání lidí, závislých jen na dávkách ze státního rozpočtu.

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

Pro odpovědné politiky silné a vážné téma.

Za jednu z příčin pokládám chybějící sociální bydlení. A je-li to příčina, je to i východisko. Dosud leží na bedrech obcí a každá samospráva s ním bojuje, jak její představitelé umí. Tedy někde lépe, jinde hůře nebo vůbec. Umí-li tuto situaci řešit v Rakousku či Německu, měli bychom to umět i v Česku. Jednou z cest je i schválení zákona o sociálním bydlení. Žádný zákon sice není samospasitelný, ale pomohl by řadě seniorů, sociálně slabých nebo nezaměstnaných, tedy nejchudším vrstvám, k pro ně finančně dostupnému bydlení. A není asi náhodou, že v Evropské unii podobnou legislativu nemají kromě nás už jen Řekové.

Podpora sociálního bydlení tedy čeká v Česku na impuls a vláda ČSSD by ho bezesporu přinesla. Bydlení je přece vedle zdraví ta nejdůležitější věc, kterou musí řešit každý z nás.

J.Zimola, jihočeský hejtman a stínový ministr pro místní rozvoj za ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kraj-jihocesky.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…