Herman (ANO): Středočeské ANO požaduje odvolání Věslava Michalíka - 2. Pochybné půjčky z Kypru

04.02.2022 9:45

Podle Středočeského ANO existují dva závažné důvody, proč by měl být Věslav Michalik odvolán z vedení kraje, kde zastává funkci náměstka hejtmanky a radního pro finance. Jde o prokazatelný střet zájmů a nevysvětlení kyperských finančních operací.

Herman (ANO): Středočeské ANO požaduje odvolání Věslava Michalíka - 2. Pochybné půjčky z Kypru
Foto: archiv redakce
Popisek: Martin Herman

Místopředseda STAN Věslav Michalik slíbil v souvislosti se svoji kandidaturou na ministra průmyslu a obchodu vysvětlení svých podnikatelských aktivit. Místo toho se kandidatury raději vzdal, o svých vazbách na kyperské firmy mlžil, nebo dokonce lhal.

"Spousta otázek zůstala neobjasněna viset ve vzduchu a já si myslím, že člověk, který má na starosti krajské miliardy korun a evropské dotace by měl objasnit peněžní toky a personální propojení svých firem, nebo firem, na které má vazby a to jak podnikatelské, tak rodinné", říká k tomu předseda zastupitelů za ANO Martin Herman.

Nemůžeme jen tak přejít situaci, kdy z Kypru plynou peníze do firem pana Michalika a on není schopen nebo ochoten objasnit jejich původ.

Herman (ANO) k tomu dodává: "Téměř všechna média psala o více než 100 milionech, které šly z Kypru a u kterých pan Michalik, ani jeho manželka nedoložili jejich původ. Vznikají tak otázky o jejich zdanění, či o jejich propojení ze stamiliony získaných z provizí a v ČR nezdaněných. Osobně si neumím představit, že by radní pro finance a náměstek hejtmanky tyto věci tajil a odmítal vysvětlit. Příležitostí k tomu měl dostatek, nyní tedy trváme na jeho odvolání".

Zároveň zastupitelský klub ANO 2011 předpokládá, že i ostatní strany a hnutí zastoupené v krajském zastupitelstvu již mají dostatek informací, které jim možná na minulém zastupitelstvu chyběly a zařazení tohoto bodu do programu zastupitelstva nejen podpoří, ale vzhledem k výše uvedeným informacím budou hlasovat pro odvolání pana Michalika z vedení Středočeského kraje.  

michalik

Na přiloženém diagramu (zdroj deník N) jsou vidět vazby a peněžní toky, které zmiňujeme.

Článek byl převzat z Profilu Martin Herman, MPA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…