Herman (KDU-ČSL): Požadavek jednat jen s "oficiálními" zástupci Číny tehdy z úst ministra Zaorálka skutečně zazněl

06.04.2019 18:49

Vyjádření k tvrzení pana poslance Lubomíra Zaorálka, které zaznělo včera (5. 4. 2019) v Událostech, komentářích na České televizi

Herman (KDU-ČSL): Požadavek jednat jen s "oficiálními" zástupci Číny tehdy z úst ministra Zaorálka skutečně zazněl
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Daniel Herman

Odmítám tvrzení Lubomíra Zaorálka, že všichni ministři koaliční vlády Bohuslava Sobotky slíbili, že budou jednat pouze s tzv. "oficiálními" zástupci Číny.

Tento požadavek z úst tehdejšího ministra zahraničí Zaorálka na vládě skutečně zazněl. Zaorálek žádal, abychom se k takovému postoji slibem zavázali. Výslovně bylo zmiňováno setkávání se s dalajlámou a členy exilové tibetské vlády. Já jsem ale hned na tomto zasedání vlády takovýto slib odmítl dát. Vláda o této věci nehlasovala, takže šlo o vyjádření jednotlivých ministrů, nikoli o rozhodnutí vlády.

Jasně jsem tehdy vystoupil a řekl, že by bylo v rozporu s mým svědomím něco takového slíbit a že to odmítám. Přirovnal jsem to k situaci, jako kdyby někdo žádal, abych se v době svého mandátu nesetkal např. s papežem.

L. Zaorálek na to reagoval žádostí, abych ho alespoň dopředu informoval, pokud by k takovému setkání mělo dojít, aby na to mohl čínskou stranu připravit a nepřekvapovali jsme se. V tom jsem problém neviděl, protože jednání tohoto typu se zahraničními partnery do kompetence ministra zahraničí spadají. Tak jsem také v r. 2015 ministra Zaorálka infomoval o svém setkání s premiérem tibetské exilové vlády a v r. 2016 o svém setkání s dalajlámou.

Před vlastním setkáním s dalajlámou v r. 2016 na mě byl činěn značný nátlak, ze strany tehdejší čínské velvyslankyně, ministra Zaorálka a především prezidenta Zemana. Prezident mi při společenském setkání na slovenské ambasádě řekl, že schválil udělení státního vyznamenání pro přeživšího holocaustu, mého strýce Jiřího Bradyho, na návrh Poslanecké sněmovny, ale pokud se setkám s dalajlámou, tak vyznamenání strýci neudělí. Tak se také následně stalo. Na základě tohoto opakovaného a pro mne nepřijatelného nátlaku jsem se tehdy rozhodl celou kauzu zveřejnit.

Daniel Herman

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.