Herman (SPO): Daně ze spotřeby jsou mnohem vyšší než majetkové

05.10.2017 6:37

V České republice převažuje zdanění daní ze spotřeby v podobě daně z přidané hodnoty (DPH) nad celkovým zdaněním příjmů a majetku. Z těchto důvodů má tedy smysl uvažovat o progresivním zdanění a snižování daní z přidané hodnoty.

Herman (SPO): Daně ze spotřeby jsou mnohem vyšší než majetkové
Foto: spoz.cz
Popisek: SPO

Daňová soustava se v základní podstatě skládá z přímých daní, které zahrnují daně z příjmu či majetku a nepřímých daní zahrnujících zdanění spotřeby v podobě DPH. V současnosti u nás převládá nepřímé zdanění, které v celkových daňových výnosech činí 60% a dopadá tedy nejvíce na konečného spotřebitele.

Daňová soustava ve Vietnamu

Když jsem letošní rok navštívil Vietnam, tak jejich přímé zdanění obsahovalo progresivní zdanění majetku v podobě nájmů (od 5 do 35%), příjmů fyzických osob (od 5 do 30%) a právnických osob (od 10 % do 25%).

Ve Vietnamu vypadalo nepřímé zdanění v podobě zvýhodněné sazby ve výši 5% (pitná voda, základní potraviny, zdravotnická zařízení a zemědělské produkty), základní sazby ve výši 10% (ropa, zemní plyn, rudy, elektřina, elektrotechnika, stavební materiál, právní a poradenské služby) a sazba ve výši 20% (zlato, stříbro a drahokamy).

Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

  • BPP
  • "Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • mimo zastupitelskou funkci

Daňová soustava v České republice

Podívám-li se na způsob zdaňování u nás, tak přímé zdanění majetku v podobě nájmů (možné danit podle zákona o daních z příjmu nebo jako příjem z podnikání), daň z příjmu fyzických osob je 15 % a právnických osob činí 19%. V Tuzemsku nepřímé zdanění vypadá následovně, kdy základní sazbu ve výši 21% zahrnuje naprostou většinu zboží a služeb.

První sníženou sazbu DPH ve výši 15% zahrnuje provozování stravovacích služeb, potraviny a nápoje, zdravotnické pomůcky, služby jako osobní a nákladní doprava, dodávka vody, tepla, chladu a elektřiny či služby cestovních kanceláří a druhou sníženou sazbu DPH ve výši 10% tvoří například kojenecká výživa, léky, knihy a hudebniny či suroviny určené k výrobě potravin.

Na závěr

Pokud se tedy podívám na zdanění v České republice, tak tento způsob zdanění přináší nespravedlnost mezi skupinami obyvatel s různě vysokými příjmy. Proto jako kandidát za SPO nabízím řešení, které by vytvářelo rovnováhu mezi přímým zdaněním příjmů či majetku a nepřímým zdaněním DPH. Progresivní zdanění příjmů, posílení majetkových daní a snížení počtu sazeb daní z přidané hodnoty (DPH) a jejich úprava.

Pavel Herman,
kandidát za Stranu práv občanů (SPO) v Jihomoravském kraji

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.