Herman (SPO): Vietnam podporuje rodinné podnikání - žádné účetnictví ani EET. Jen roční paušál

07.09.2017 6:34

Výhodou rodinného podnikání ve Vietnamu oproti České republice je, že nemusíte vést zbytečné učetnictví ani EET, protože tyto nesmysly jsou ve Vietnamu nahrazeny platbou pevného ročního paušálu.

Herman (SPO): Vietnam podporuje rodinné podnikání - žádné účetnictví ani EET. Jen roční paušál
Foto: spoz.cz
Popisek: SPO

Nesmyslné zavedení EET

Elektronická evidence tržeb je vzhledem k daňové kontrole podnikání totálním nesmyslem, protože nejvíce Českému státu vynáší Daň z přidané hodnoty na výrobcích a službách, tj. DPH, potom Spotřební daň a až následně Daň z příjmů právnických osob.

Podle údajů z Nejvyššího kontrolního úřadu jsou daňové úniky v ČR zhruba ve výši 100 miliard. Z toho živnostníci nepřesahují ani 10 miliard korun, tedy ani 10 procent. Zatímco stát bude neustále hledat „tržního nepřítele“ v drobném podnikání, tak zároveň se našemu státu budou vysmívat právnické osoby, které se odstěhovaly do daňových rájů.

Rodinné podnikání ve Vietnamu

Rodinnému podnikání ve Vietnamu se všeobecně říká „family business.“ Ve Vietnamu je vzhledem ke spravedlivější podpoře rodinného podnikání obrovské množství malých podnikatelů. Rodinné firmy totiž platí ročně paušál za osobu, tedy velice malou daňovou sazbu a nejsou tudíž zatěžovány zbytečným účetnictvím nebo výmysly v podobě EET.

Pokud se budeme bavit o Dani z přidané hodnoty (DPH), tak ve Vietnamu za alkoholické i nealkoholické nápoje zaplatíte VAT (Value Addut Tax), tj. ekvivalent české Daně z přidané hodnoty pouze 5 procent, ale v České republice bude Daň z přidané hodnoty za pivo v základní výši 21 procent a párek v rohlíku bude spadat do první sníženě sazby DPH ve výši 15 procent.

V České republice na rozdíl od Vietnamu musíme platit vyšší Daň z přidané hodnoty, protože tzv. vyspělý Západ musí vyplácet více finančních prostředků na různé nesmyslné soukromé dotace, kde rozhodně nejsou výjimkou například projekty jako psí hotely nebo sjezdovky na rovině či jiné obchodování s deštěm.

Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

  • BPP
  • "Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • mimo zastupitelskou funkci

K oživení článku přikládám krátkou pohádku:

O miliardáři BibišConim, který ukradl slunce

České podnikatelské prostředí a BabišConiho politika vůči drobným podnikatelům a rodinnému podnikání mi připomíná upravenou českou pohádku od Jiřího Wolkera s názvem „O milionáři který ukradl slunce.“

„Poradci dali miliardáři radu, že naprostou monopolizaci trhu může vyřešit jedině krádeží slunce z oblohy. Zaměstnanci z AgroferNEtu tedy jen proto, aby uživili vlastní rodiny, tak byli nuceni pracovat na tom, aby toto slunce jako potenciální konkurenci sundali z oblohy a spustili jej do ohromné budovy ve tvaru Čapího hnízda. Konečně tedy toto slunce v podobě médií a kontroly majetku všech podnikatelů patřilo miliardáři, který by mohl na tomto vytvořeném monopolu bohatnout, protože přece více daní znamená více dotací.

BibišConimu se již podařilo nejen získat monopol na bionaftu, ale i ovládnout mnoho konkurenčních firem jako například Kostelecké uzeniny a Petrimex včetně daňové kontroly drobného podnikání v České republice. Aby toho nebylo málo, tak miliardář měl ale ještě další plány, na základě kterých by mohl řídit planetu Zemi jako svoji vlastní firmu: zaměstnávat uprchlíky v AgroferNEtu jako levnou pracovní sílu. Znamenalo by to ale ještě odnést všechny hvězdy a z Pána Boha udělat svého tajemníka. Naštěstí se ale milionář zavřel do Čapího hnízda se sluncem, které ho svým žárem spálilo.“

To je tedy konec pohádky o vítězství dobra nad zlem.

Doplnění na závěr:

Zatímco partnerka Babiše si po příjezdu za USA nemusela proclívat luxusní šaty a kabelku za 46.000 korun (a údajně toto clo zaplatila až po upozornění novinářů), tak ostatním živnostníkům a drobným podnikatelům jsou zavírány firmy, a to i přes to, že si vedou řádně účetnictví a platí daně, ale nemají zavedeno EET.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…