Hess (Piráti): Jak český stát v době pandemie přichází o zdravotníky

04.11.2020 13:29

Komentář MUDr. Zdeňka Hesse k byrokratické zátěži zdravotníků

Hess (Piráti): Jak český stát v době pandemie přichází o zdravotníky
Foto: Piráti
Popisek: Zdeněk Hess

Jestli si někdo myslí, že v době blížícího se přetížení zdravotního systému bude snížena byrokratická zátěž zdravotníků, tak se velmi mýlí. Tolik e-mailů a úředních dopisů jako v poslední době jsem asi ještě nikdy nezažil.

Hitem poslední doby je email pocházející pravděpodobně od Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) o obnově hesel, kterými se lékaři přihlašují, aby mohli odesílat elektronické recepty. Na tom samo o sobě není nic neobvyklého, hesla se mění běžně z důvodu kybernetické bezpečnosti, kdyby však softwarové rozhraní nebylo tak uživatelsky nepřátelské až neintuitivní.

Teď si tedy popíšeme, co to znamená:

Předpokládám, že i pro pokročilého uživatelele to bude znamenat kolem hodiny času, někteří si budou muset domluvit termín s počítačovou firmou. Pokud bychom odhadli, že v České republice je 30 000 aktivních lékařů, znamená to ztrátu 30 000 člověkohodin, tedy ztrátu práce 156-ti lékařů za po dobu jednoho měsíce. Pokud někdo namítne, že si to mají zařídit ve volném čase (ale proč?), tak to znamená, že je obereme o celkem 3,47 roku odpočinku v době největší zátěže.

Výzva prezidenta České lékařské komory Milana Kubka, aby se někteří čeští lékaři alespoň na čas vrátili do České republiky pomoci v přetížených nemocnicích byla dobře míněna, považuji to za velice dobrý nápad a možná to něco přinese. V této souvislosti mne však nepřekvapila vesměs odmítavá reakce našich kolegů v zahraničí. Ještě mají v živé paměti štvavou kampaň proti pendlerům na jaře, kdy byli osočováni ze zavlečení infekce ze zahraničí k nám. Tehdy vypukl na našich hranicích velký cirkus se stany a mnohými uniformovanými muži, který měl za následek nesmyslně dlouhé fronty na hranicích a ostudu u našich sousedů. Je zajímavé, že ač jsme nyní premianti v počtu nakažených v celé Evropě, například Němci hranice téměř nehlídají a např. ve Weidenu a okolí není v těchto dnech žádný pacient na intenzivní péči s koronavirovou infekcí.

Sdělovací prostředky přinášejí v dnešních dnech stupňující se varování o hrozícím nedostatku zdravotnického personálu. Daleko lépe vypadá to, když přijede 28 lékařů v rámci pomoci ze zahraničí, než když uvolníme našim lékařům ruce od zbytečné byrokracie a ušetříme deseti až statisíce člověkohodin jen tím, že něco zjednodušíme. A že by bylo co zjednodušovat!

Tedy:

1. Ministerstvo zdravotnictví by mohlo zřídit vlastní certifikační autoritu, dát ambulantním lékařům k dispozici časové razítko zdarma a možnost přejít na plně elektronickou dokumentaci. Tím by se ušetřila nejméně čtvrthodina denně v každé ordinaci a to dělá asi 50 000 člověkohodin měsíčně, to je asi 160 lékařů. Minimálně.

2. To, že je pandemie a krize neznamená, že zdravotníci nebudou za své chyby postihováni. V době časového, psychického i fyzického stresu budou pravděpodobně chybovat více a jelikož populace v důsledku krize zchudne, zvyšuje se riziko, že po nich někdo bude požadovat náhradu újmy apod. Jako příklad si můžeme vzpomenout na odsouzení mladých lékařů za chyby, které udělali evidentně v době extrémního tlaku na nedostatku času na svoji práci. Nikdo se jich tehdy nezastal a tak se dá předpokládat, že zdravotníků chybujících v krizových situacích se také nikdo nezastane. Co by se mohlo udělat? Vláda by mohla vyhlásit „generální pardon“ pro chyby zdravotníků v době nouzového stavu. Tím by se snížil psychický tlak a více by jich bylo ochotno nasazovat svoje zdraví pro pacienty nad rámec vlastních povinností.

3. Ohodnocení. Teď nechci napsat, že si máme zdravotníky koupit vysokými odměnami, ale tradiční slibování a nedodržování, které již tolikrát zažili, jsou trapné a zbytečné.

4. Chaos, který současná vláda vytváří jistě také nepřispěje v vyšší výkonosti celého systému. Stačilo by volit svoje politické zástupce s rozmyslem a ne na základě politické reklamy. Již v době první pandemické vlny na jaře 2020 očekávala odborná veřejnost údaje, podle kterých by se mohla řídit. Vláda však potřebná data tajila (nebo neměla?) a tutlá dodnes. Místo diskuzí odborníků vystupovali ve sdělovacích prostředcích čtyři klauni se čtyřmi řečnickými pulty a jediné o co se snažili, byla sebeprezentace. Tenhle výjev mám ještě v živé paměti – nic jsem se nedozvěděl a tak jsem čekal, že alespoň začnou žonglovat.

Právě tragikomedie je slovo, co mne napadá v souvislosti s touto epidemií, které je hlavně epidemií hlouposti, sobeckosti, malosti a neschopnosti. A pravděpodobně i nepoučitelnosti. Dále epidemií PCR testů, kurzarbeitů, politických úplatků a silných slov. Jen ten nemocný zůstává stále jen tím nemocným.

MUDr. Zdeněk Hess, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…