Hlubuček (STAN): Adapterra Awards sbírá nápady #jaknaklima do konce března

20.03.2021 22:09

Až do konce března mohou jednotlivci, instituce i kolektivy přihlašovat inspirativní uskutečněná řešení, která pomáhají zvládat dopady klimatické krize. Třetí ročník soutěže Adapterra Awards od Nadace Partnerství sbírá tipy na příklady dobré praxe, které pomáhají ke zmírnění sucha, horka nebo záplav.

Hlubuček (STAN): Adapterra Awards sbírá nápady #jaknaklima do konce března
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta obce Lysolaje Ing. Petr Hlubuček (STAN)

Finalisty určí odborná porota, o ceně sympatie rozhodnou hlasy od veřejnosti v internetovém letním hlasování. Nápady mohou lidé zasílat ZDE. Partnerem projektu je hlavní město Praha, které má v letošním roce i speciální kategorii pro adaptační opatření na území metropole.

„Soutěž má vyzdvihnout kvalitní a účinná opatření, která mohou být inspirací také pro velká města, která stejně jako Praha trpí přehříváním, nedostatkem zeleně nebo přívalovými dešti. Těšíme se proto na všechny nominace, které přijdou. V loňském roce se do soutěže přihlásila řada kvalitních projektů a ceny si odnesla také dvojice pražských projektů: šestihektarové pole Plužiny jako příklad šetrného zemědělství v hlavním městě (ZDE) a ČSOB Kampus v pražských Radlicích (ZDE) se stromy a parkem na střeše a chytrým systémem vytápění a chlazení,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

„Praha má od podzimu 2020 také další plán adaptačních opatření na roky 2020-2024 se zásobníkem více než 200 projektů města, městských částí a městských organizací. Zaměřujeme se v nich na zadržování a hospodaření s dešťovou vodou, výsadbu stromů v ulicích města i v parcích a lesoparcích, přípravu péče o stromořadí a zeleň, výměnu nepropustných povrchů za propustné a polopropustné, realizaci komunitních zahrad či zelených vnitrobloků, tedy projekty, které pomohou co nejvíce obyvatelům města lépe se se změnami klimatu vyrovnávat,“ dodává náměstek Petr Hlubuček.

„Přestože letošní zima se mohla zdát chladnější než ta loňská, byly teploty vzduchu stále vyšší, než dlouhodobý normál před rokem 2010. Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu bylo v prosinci o 2,6 stupně Celsia tepleji, v lednu pak o jeden stupeň Celsia. Pokud srovnáme teploty s těmi před rokem 1990, pak se tyto odchylky ještě zvyšují. To je důvod, proč je třeba nezaspat a dál hledat možnosti, jak se adaptovat na dopady klimatické změny ve městech i v krajině,“ popisuje Andrea Křivánková, koordinátorka soutěže.

Na inovativní veřejné prostory a klidné oázy uprostřed velkoměsta sázejí i soukromé firmy. Z původní předválečné budovy Odborářských svazů v Praze 2 vznikl vůbec první český zelený hotel. Ten se mimo jiné pyšní využíváním šedé vody a zpětného získávání tepla z odpadních vod. V Mosaic House Design Hotel se tak kloubí světový a český design, moderní umění i udržitelný přístup k turismu.

Podobných příkladů dobré praxe sesbírala Nadace Partnerství ve své databázi Adapterra (ZDE) již přes padesát. Přispět dalším a soutěžit o finance nebo odborné exkurze mohou lidé do konce března ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.