Hlubuček (STAN): Praha chce rozšířit projekt RE-USE center

20.07.2021 8:36

Uplatnění principů cirkulární ekonomiky neboli oběhového hospodářství na území hlavního města Prahy je jedním ze základních předpokladů snížení emisí CO2 o 45 % do roku 2030 a dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050.

Hlubuček (STAN): Praha chce rozšířit projekt RE-USE center
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta obce Lysolaje Ing. Petr Hlubuček (STAN)

Součástí Klimatického plánu hl. m. Prahy je rozšíření úspěšného projektu tzv. RE-USE pointů. Praha se tak chce soustředit na předcházení vzniku samotného odpadu a minimalizovat vznik nového odpadu.

Podstatnou část komunálního odpadu dnes tvoří věci, které mají stále svou užitnou hodnotu a mohou i nadále plnit svou původní funkci. Nábytek, hračky, sportovní vybavení, nádobí, knížky a další věci, které jsou zamýšlené na dlouhodobé a opakované využívání mají vesměs delší životnost, než na jakou je lidé chtějí nebo potřebují využívat. Tyto věci vesměs končí jako součást komunálního odpadu nebo ve sběrných dvorech a míří na skládky nebo do spalovny.

Tyto věci mohou ale přitom ještě dobře někomu sloužit, přinášet funkční užitek a dělat radost jiným. Myšlenka RE-USE pointů je, aby se lidé naučili dávat těmto svým věcem druhou šanci. Odložené věci se v RE-USE pointech při sběrných dvorech uloží, nafotí a přednostně nabídnou nejpotřebnějším, jako jsou např. azylové domy. „V první fázi je tedy například nábytek nabídnut neziskovým a charitativním organizacím. Pokud ty do čtrnácti dnů neprojeví zájem, je věc nabídnuta bezplatně široké veřejnosti prostřednictvím webu. Je to myšlenka, která je velmi praktická a uchopitelná pro obyvatele, kterým ukazuje, jak bychom o cirkulární ekonomice měli uvažovat,“ vysvětluje Petr Hlubuček, náměstek primátora a radní pro oblast životního prostředí.

Anketa

Jedete letos na zahraniční letní dovolenou?

hlasovalo: 8351 lidí

„Až 40 procent odloženého nábytku ve sběrných dvorech je možné i nadále plnohodnotně používat. Proto chceme mít v Praze možnost odložit takový nábytek v RE-USE pointech a možnost jeho dalšího využití zprostředkovat co nejširšímu okruhu uživatelů. Není to jen o minimalizaci odpadu. Je to také o dobrém pocitu, že věc, za kterou jsme dali peníze a roky jsme se z ní těšili, neskončí prostě jen někde na skládce,“ říká Petr Hlubuček a pokračuje: „Příklad druhého života nábytku je hezkou ukázkou toho, jak cirkulární ekonomika vypadá v praxi. Chceme dát lidem možnosti, jak si dnes pořídit nábytek a další vybavení domácností z druhé ruky, anebo se ho ekologicky zbavit. Chceme nabídnout alternativu konzumnímu způsobu života těm, kteří o to mají zájem.“

V současnosti probíhá několik pilotních projektů, které se u veřejnosti těší velké oblibě. Konkrétně jde o dva městské sběrné dvory a iniciativu jedné městské části. Jejich činnost zastřešuje internetový portál Nevyhazuj.to (ZDE). Město chce do tohoto portálu postupně začlenit i další sběrná stanoviště ve vlastnictví hlavního města. Součástí projektu RE-USE pointů bude v budoucnu i podpora pořádání tzv. Swap akcí kde si lidé budou moci směnit vybavení domácnosti, nebo třeba hračky.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…