Holeček (ANO): Chci transparentní financování sportu

29.11.2014 22:19

Poslanec hnutí ANO Jiří Holeček na tiskové konferenci kritizoval neprůhledné financování některých sportovišť ze strany ministerstva školství.

Holeček (ANO): Chci transparentní financování sportu
Foto: ANO
Popisek: Poslanec za klub ANO Jiří Holeček

Předseda sněmovního podvýboru pro mládež a sport požádal ministra školství tělovýchovy a mládeže Marcela Chládka (ČSSD), aby nechal prověřit 27 žádostí o dotace, které měly jít na 11 sportovišť.

"Myslím si, že dotace 6,6 milionu na strojovnu v budově Automotoklubu, kde se nesportuje, není nutná. Chtěl jsem, aby ministerstvo prověřilo i 24 milionů pro tenisový klub Sparta Praha, taky mi není jasné, proč v Nymburce potřebují 10 milionů na rekonstrukci hotelových pokojů, kde jsou tyto pokoje pronajímány komerčně," řekl na tiskové konferenci Holeček. Celkem žádal o prověření dotací ve výši asi 200 milionů korun.

Protestuje také proti tomu, že dotace navrhuje takzvaná Národní rada pro sport, v níž ovšem sedí zástupci sportovních výborů, které dotace dostávají. Od ministerstva školství prý zatím žádnou odpověď na svou žádost, kterou podával v červnu, nedostal.

"K rozdělování dotací neexistuje žádná metodika. Abych jen nekritizoval, tak jsem ministerstvu navrhl, aby nechalo vypracovat interaktivní mapu českých sportovišť, z níž by bylo jasné, komu který areál patří a jak jsou na ně přidělovány dotace," doplnil Holeček.

Tiskové konference se účastnila také česká atletka a světová šampiónka v trojskoku Šárka Kašpárková a ředitel základní školy v Uhříněvsi Jiří Měchura. "Fyzický stav a kondice našich dětí je dnes katastrofální. Děti nejsou dnes schopné udělat základní sportovní úkony. Je tedy nutné přidat peníze na školní sportoviště a aktivity pro sportovní mládež," řekla Kašpárková.

Také podle Měchury by mělo ministerstvo školství myslet spíš na financování sportu pro děti a mládež. "My máme naštěstí dotace přes sportovní klub, ale jako škola na okraji Prahy se potýkáme s tím, že nám za posledních pět let přibylo neúměrné množství dětí, které nemají kde sportovat. Jsou ale školy, které jsou na tom, co se týče sportu, mnohem hůře než my," konstatoval Měchura.

"Na mé naléhání, aby nechalo ministerstvo prověřit dotace na sportoviště, mi ministr řekl, že nemá na starosti jen sport. Ty dotace by ale právě mohly pomoci dětem ve školství," říká Holeček. "Přesně s tímto argumentem jsem se setkávala už jako sportovkyně a setkávám se s ním, i jako matka dítěte, které se o vrcholový sport zajímá," dodala Šárka Kašpárková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…