Hollan: Brno je plné „cizinců“ již teď. Uzavírat se do sebe nemá smysl

05.07.2015 8:36

V úterý jsme se na Radě města Brna bavili o víkendovém incidentu, kdy lidé z Johny Kentus Gang zkoušeli vyprovokovat potyčky ve Třech ocáscích a Vegalité, protože tyto podniky se přihlašují k iniciativě ?#?přijímám?, která se snaží zmírňovat uměle vyvolávanou hysterii z toho, že k nám do republiky možná přijde pár tisíc uprchlíků ze zemí, kde se dá jen stěží žít tak bezproblémový život, jako u nás, v klidné Střední Evropě.

Hollan: Brno  je plné „cizinců“ již teď. Uzavírat se do sebe nemá smysl
Foto: Žít Brno
Popisek: Žít Brno, logo hnutí.

Jakou má Evropa a Česká republika zaujmout strategii i současné vlně imigrantů, to nám nepřísluší z pozice jednoho města diktovat. Můžeme jen konstatovat, že Brno je plné „cizinců“ již teď. Uzavírat se do sebe nemá smysl. Brno potřebuje být kosmopolitní, aby bylo konkurenceschopným městem, kde se každý může cítit dobře.

Chápu, že o kvótách a dalších mechanismech pro přijímání uprchlíků je potřeba se bavit, neexistuje tu žádná univerzální pravda. Není ale možné, aby se argumentovalo fašistickými prohlášeními typu „Čechy Čechům“ nebo „My jsme tady doma“ a demagogickými poplašnými zvoláními o tom, že sem míří „hordy nadržených černochů“.
Uměle vyživovaná hysterie, která mezi slova „imigrant“ a „terorista“ staví rovnítko, je nepřijatelná, není to nic jiného než opětovné uplatňování principu kolektivní viny, což je nepřípustné. Je to stejně hloupé, jako dávat rovnítko mezi člena Johny Kentus Gang a fanouška Zbrojovky. Takovéto házení do jednoho pytle jen zvyšuje napětí a vytváří paušalizující nálepky, které nedávají žádný smysl.

Soudě podle sílící Putinovy propagandy, agrese a zpochybňování legitimity dalších států, dle stoupajících xenofobních nálad přiživovaných záměrně zrůdnostmi jako Islámský stát, ale i dle stávající řecké krize, nás možná nečekají úplně hezké časy. Kolektivní nenávistí k skupinám obyvatel jenom na bází barvy pleti, vyznání či národnosti to ale jenom zhoršujeme. Lidská práva jsou univerzální a nezcizitelná a úlohou nás všech, politiků i ostatních, je chránit ty, na kterých je pácháno násilí a kteří jsou ostrakizování jen pro nějaký obecný znak či mírumilovné vyjádření svého postoje, byť se tento postoj nemusí líbit „většině“.

Budu rád, když Brno opět prokáže, že je připraveno nejen k dialogu o rozumné integraci uprchlíků, ale i začleňování již dnes vyloučených obyvatel, když zkrátka dokážeme ke každému jedinci přistupovat stejně, bez zatížení předsudky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie