Holomčík (Piráti): Zbytečná omezení pro lidi s asistenčními a vodicími psy

03.03.2020 18:02

Komentář na facebookovém profilu k asistenčním psům

Holomčík (Piráti): Zbytečná omezení pro lidi s asistenčními a vodicími psy
Foto: Piráti
Popisek: Radek Holomčík

Chceme odstranit zbytečná omezení pro lidi s asistenčními a vodicími psy. Kvůli mezeře v zákoně je totiž přítomnost asistenčního psa u zdravotně postižených lidí často důvodem, který jim brání cestovat v hromadné dopravě nebo se pohybovat v některých veřejných prostorech. Je to podle nás naprosto absurdní, ale zásadní komplikace.

Kancelář veřejného ochránce práv na tento problém upozorňuje sice už od roku 2009, zatím se ale nenašla ve Sněmovně vůle tuto situaci aktivně řešit. Předkládáme proto náš návrh, který by měl zlepšit postavení lidí využívající pomoc asistenčních psů, usnadní jim život a ochrání je před podobnými incidenty jako se nedávno odehrál v Praze, kde taxikář vyhodil z auta nevidomou ženu, protože mu vadil její vodicí pes.

„Přijde mi neuvěřitelné, že přestože má Vláda hotový návrh k dispozici už čtyři roky, doposud tuto citlivou záležitost odmítala řešit. Proto návrh podáme sami, momentálně dokončujeme formální úpravy a začínáme hledat podporu u ostatních klubů tak, abychom návrh mohli podat do konce týdne v tzv. režimu §90 jednacího řádu Sněmovny, tedy, aby byl schválen již v prvním čtení,“ komentuje přípravy předložení poslanec Radek Holomčík.

„Postavení asistenčních a vodicích psů je jedním z citlivých problémů, které osoby s potižením u nás trápí. Bohužel, není zdaleka jediný. Proto se zaměřujeme i na další oblasti – snažíme se vyvolat jednání s Ministerstvem dopravy kvůli bezbariérovosti vlakové dopravy, ve sněmovním výboru budeme jednat se zástupci televizí o možnostech navýšení podílu vysílání přizpůsobeného potřebám lidí se sluchovým postižením, důsledně hlídáme i novelizaci stavebního zákona. Přestože se píše rok 2020, je v otázkách bezbariérovosti a prostupnosti veřejného prostoru na řadě míst smutný středověk,“ dodává Michal Prager - radní MČ Praha 14 a pirátský expert na bezbariérovost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…