Hönig (SPOZ): Slabost silných slov pana "knížete"

15.08.2013 16:49

Národ je citlivý na některá jména či pojmy. A čím více se dokola opakují, tím více se vrývají do paměti nezávisle na argumentech, které se na ně vážou. Odkazovat se k některým kladně vnímaným archetypům, je stále módní, jiná jména mají zase naopak vyvolat buď strach, negativní emoce …či dokonce jistou formu bojeschopnosti.

Hönig (SPOZ): Slabost silných slov pana "knížete"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg vchází do sněmovního sálu

Typickým aktuálním příkladem jsou ona “spásná“ slova předsedy TOP09 Karla Schwarzenberga na jeho tzv. Fóru: "V těchto volbách se bude rozhodovat o povaze vládnutí v naší zemi - zda zvítězí autoritářství, nebo parlamentarismus. Je proto nyní zapotřebí všechny síly mobilizovat k tomu, abychom ochránili demokratické principy." Pro slabomyslné jedince to může být výzva k obraně demokracie, což je také samozřejmě účel.  Opět typický příklad argumentační chudoby, jelikož prezident Miloš Zeman, proti kterému jsou tato slova namířena, byl zvolen na základě demokratické volby a jedná zcela v souladu s Ústavou České republiky!

Stejně negativně zní přirovnávání k německému nacismu po volebním vítězství v roce 1933 (nepřímé přirovnání k Adolfu Hitlerovi) a událostem v Československu v roce 1948 (nepřímé přirovnání ke Klementu Gottwaldovi). "Tuto čistě formální interpretaci ústavy už v minulosti jednou využily různé vlády, aby se dostaly k veškeré moci: v lednu 1933 v Německu a v únoru 1948 v Československu."

Mimo jiné podle předsedy TOP09 Schwarzenberga Miloš Zeman pošlapává Masarykův odkaz. Také neustálé strašení Ruskem, protože na to jsou lidé také citliví. Ačkoliv v otázce zahraničního obchodu je více než žádoucí se orientovat na východní trhy, které předseda TOP09 z odkazu Václava Havla zcela cíleně zatracuje, ačkoliv s nimi obchoduje celý svět a my tak po roce 1989 zůstali opět těmi německými a rakouskými lokaji, kterými jsme byli v minulosti.

Už zbývá jen říci, že Miloš Zeman nechal popravit Dr. Miladu Horákovou a chystá se stavět koncentrační tábory, čímž bude výčet kompletní.

Demagogie střídá demagogii. Zdá se, že cílem TOP09 ve volební kampani bude bezmyšlenkovité strašení lidí, které se ve spojitosti s ovládnutím kyberprostoru touto stranou bude šířit jako mor a to především mezi mladou generací, která už je moderním výkladem dějin manipulována. Stačí se podívat na některé učebnice dějepisu, kde například o II. světové válce je sotva pár stránek, zatímco zbožšťování Václava Havla jsou plné, jako by snad byl i strůjce rozpadu Sovětského svazu.

Ing. Vladimír Hönig, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPOZ

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice