Honusek (STAN): Co trápí druhý nejlidnatější kraj ČR?

28.12.2016 8:32

Jedním ze závažných problémů Moravskoslezského kraje je jeho vylidňování, zejména lidé produktivního věku stále častěji náš kraj opouštějí.

Honusek (STAN): Co trápí druhý nejlidnatější kraj ČR?
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Odliv obyvatel z Moravskoslezského kraje a jeho příčiny bylo i jedním z mnoha témat, které bylo diskutováno v rámci osmi zastavení diskusního fóra organizovaného Sdružením pro rozvoj Moravskoslezského kraje v letošním roce. To poslední proběhlo v prosinci v Kopřivnici.

To, že odliv obyvatel trápí mladou generaci potvrdila i ta předchozí setkání v Ostravě,  Třinci, Novém Jičíně, Bruntále,  Opavě i v Karviné. Zejména mladí lidé totiž z regiónu odcházejí za prací, za vzděláním.

Napsalo se o tom již mnoho stránek, diskutovalo se to na mnoha setkáních ale jan málo se toho za předchozí volební období udělalo. Krajské školství pod vedením sociálně demokratické náměstkyně preferovalo krajská zařízení bez ohledu na to, zda je o obory nabízené v tomto systému zájem a potlačovalo ostatní, myšleno nekrajské, aktivity zejména soukromých institucí.

To, že taková diskusní fóra zorganizovalo Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje a nikoliv samotné hejtmanství donedávna vedené oranžovo červené garnitury je toho důkazem.

Nezbývá než věřit, že nové krajské vedení se tomuto problému postaví mnohem lépe než to předchozí. Jeho složení by toho mohlo být zárukou, tak uvidíme.

Ladislav Honusek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…