Honusek (STAN): Třídím, třídíš, třídíme

15.04.2017 18:27

O tom, že třídit odpadový materiál je správné není potřeba pochybovat. Mnohdy je však složitější vyřešit otázku kam s roztříděným odpadem a to po novele zákona o odpadech není vždy jednoduché.

Honusek (STAN): Třídím, třídíš, třídíme
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Každé město a každá obec přistupuje k řešení dle svých možností a zvyklostí. Budují se sběrné dvorky, rozšiřují se a modernizují kontejnerová hnízda na odpad. Bohužel zatím zůstává i mnoho nejasností. Souhlasím s tím, že například kanalizační mříže a poklopy stejně jako kryty lamp veřejného osvětlení do sběru neplatí a bylo potřeba s tím něco udělat. Zda však zákon, jak je dle nezávislých sdělení obsluh sběren, některými odpovědnými osobami provádějícími kontroly a dohled nad jeho dodržováním, uplatňován je tím správným řešením.

Byl jsem přítomen situaci, kdy se do sběrny kovového odpadu dostavil člověk vezoucí na dvoukoláku starý, evidentně zrezivělý a proděravělý barel používaný dlouhou dobu někde na zahrádce na dešťovou vodu. Obsluhou sběrny však byl odmítnut s poukazem, že na barelu je viditelný nápis jedné olejářské společnosti a tudíž jej nemůže do sběrny přijmout. Kde skončí tento barel raději nepřemýšlím. Nejbližší sběrna, která „může“ takovýto barel přijmout je více než patnáct kilometrů a vzdálená a onen člověk s károu tuto cestu bude jen stěží absolvovat. Já jsem si to vyzkoušel neboť jsem se zanedlouho v  podobné situaci ocitl osobně. Do sběru jsem po poctivém roztřídění vezl železný šrot. Zvlášť měď, hliník a další nepoužívané předměty. Ve sběrně jsem však narazil. Obsluha objevila v mém vozíku kovovou skříň bývalého počítače a tuto mi odmítla převzít přesto, že se jednalo čistě o kovové části s tím, že se jedná o elektronické zařízení, resp. jeho součást a tuto nemůže ve sběrně přijmout. Samostatnou počítačovou skříň lze v našich podmínkách samostatně například jako náhradní díl zakoupit, horší je to s jeho likvidací. Po zkušenostech obdivuju obsluhu sběren kovového odpadu. Zanedlouho se bude jednat o vysoce znalé osoby z mnoha oborů lidské činnosti, neboť poznat na kovových dílech k čemu původně sloužily, bude potřeba vyžadovat mnohdy nadlidské znalosti. Následně mne pak z těchto dvou případu napadá otázka, zda jde o truc sběren nebo někde udělali „soudruzi z NDR (pardon z parlamentu) chybu“.

Ladislav Honusek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.