Horák (ANO): Školství na Praze 11 ve vleklé krizi kvůli Pirátům!

05.06.2021 10:48

V únoru tohoto roku propukla krize ve školství na Praze 11 naplno! Jde o gesci, kterou Piráti od počátku absolutně nezvládají. Díky nekoncepčnímu vedení, absenci zkušeností s řízením takto složité gesce v osobě radní Zuzany Ujhelyiové (PIR), eskalaci vztahů mezi řediteli ZŠ, pirátskou radní a úřadem, dospěla krize školství tak daleko, že v únoru 2021 sepsalo všech 9 ředitelů základních škol otevřený dopis, ve kterém jednoznačně popisují zásadní problémy, které se za několik let nepodařilo vyřešit.

Horák (ANO): Školství na Praze 11 ve vleklé krizi kvůli Pirátům!
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

„Za celou historii Jižního Města se nestalo, že by se spojili všichni ředitelé základních škol proti vedení radnice. Jde o bezprecedentní ostudu nejen pirátské radní Zuzany Ujhelyiové, ale bohužel i celé rady a této koalice.“ Říkají členové dohodovacího týmu Martin Horák a Tomáš Bříza (oba za hnutí ANO).

Klub zastupitelů hnutí ANO Prahy 11 se již nadále necítí být zavázán koaliční smlouvou s Pirátskou stranou!

Koaliční smlouva Společně pro Jižní Město byla podepsána v únoru roku 2019 na půdorysu devíti zastupitelů Pirátů, sedmi hnutí ANO, šesti TOP/STAN a pěti ODS. Avšak již od počátku tuto koaliční smlouvu podepsalo jen osm pirátských zastupitelů. Ladislav Kos, ml. svůj podpis odmítl, navzdory tomu, že si Piráti v koalici vyjednali čtyři uvolněné zastupitele, včetně starosty a uvolněného místopředsedy výboru, což na Praze 11 nikdy za posledních 30 let nebylo.

„Piráti na Praze 11 pobírají benefity za 4 uvolněné zastupitele, poradenské smlouvy a další funkce na radnici a v akciových firmách v celkové výši bezmála 500 tis Kč měsíčně. Zároveň jsou odpovědní za to, že poslední zastupitelstvo v dubnu letošního roku neschválilo program, a že celá řada projektů nabírá zdržení a prodražují se. Jako příklady lze uvést opravu varny v ZŠ Mendelova, kterou Piráti zdrželi o ¼ roku nebo opravu varny v ZŠ Mikulova, jejíž realizaci zdržují nyní. O dlouhodobě problematickém projektu ledové arény AR Delta, raději ani nemluvím. Brát peníze z rozpočtu je v pořádku, ale vzít na sebe odpovědnost a k líbivým fotkám odpracovat alespoň nutné minimum je nad jejich síly. Vedle problematického vedení radnice pod taktovkou Jiřího Dohnala (PIR) a katastrofální situaci ve školství pod radní Ujhelyiovou (PIR) se volebním obdobím promlčuje radní Duška (PIR), který v letech 2020 a 2021 nepředložil na jednání zastupitelstva ani jeden tisk.“, říká Jan Říčař, předseda hnutí ANO v Praze.

Následně zastupitelský klub Pirátů postupně opustili zastupitelé Zuzana Böhmová, Michal Kovařík, Milan Minařík a Jan Suchánek mandát raději ani nepřijal. Díky tomu v čase získal za Piráty mandát například Michal Veselský, předseda strany Zelených, který podepsal koaliční smlouvu ve stylu Chytré Horákyně a s koalicí v mnoha bodech nehlasuje. Do zastupitelstva v důsledku neustálých rezignací Pirátů v dubnu 2021 propadla už jako 4. náhradník zastupitelka Michaela Al-Ali Poláková, která taktéž zcela odmítla koaliční smlouvu podepsat.

„Mezitím, kdy zastupitelé ostatních klubů poctivě chodí na všechna zastupitelstva a podporují veškeré návrhy rady nebo ty, které vedou k naplnění programového prohlášení rady, tak někteří zastupitelé Pirátů si celé 2 roky vybírají, pro co budou a nebudou hlasovat. Klub Pirátů se stal v čase nepředvídatelným koaličním partnerem, který neustále své koaliční partnery překvapuje.“ říká Martin Horák, předseda klubu zastupitelů ANO Prahy 11.

Piráti tak od počátku vzniku koaliční smlouvy její znění soustavně porušují, protože v koaliční smlouvě se mimo jiné píše, že zastoupení klubů v radě a dalších orgánech bude odpovídat počtům zastupitelů jednotlivých klubů. Tento odstavec koaliční smlouvy Piráti porušují od jejího podpisu a v čase se tento delikt pouze prohlubuje bez snahy jeho řešení!

Z těchto důvodů a na základě nabídky vyjednávacího týmu Pirátů, požadovalo hnutí ANO řešení v podobě uvolnění pozice radní pro školství a její kompetence předání krizovému manažerovi, který dokáže školství na Praze 11 do voleb v roce 2022 postavit na nohy a problémy s řediteli škol efektivně řešit. To se také povedlo vyjednat a vyjednávací tým Pirátů v podobě starosty Jiřího Dohnala a zastupitele Martina Muzikanta (předsedy klubu zastupitelů Pirátů) po měsíci a půl trvajících dohodovacích řízení vyjednali s koaličními partnery, že se radní Zuzana Ujhelyiová vzdá funkce radní pro školství a místo uvolní, aby někdo jiný mohl napravit vše, co za ty dva roky a kus nezvládla řešit.

Piráti, ústy starosty Jiřího Dohnala, sami přišli s podmínkami, za kterých je radní Zuzana Ujhelyiová ochotná opustit funkci v radě. Na těchto podmínkách se nakonec všichni koaliční partneři shodli, byť jsou velmi neobvyklé, zejména druhý bod, viz citace z veřejného pirátského fóra:
„gesci školství nebude mít na triku Pirátská strana (gesce nebude vedená pod mandátem starosty či radního pro dopravu)
nechají radní pro školství pracovat na odboru OŠK (nebudou blokovat probíhající výběrové řízení na místo referenta, kterého se účastní)
konkurz na obsazení ředitele ZŠ Donovalská povede jako předseda výběrové komise zástupce Pirátů či osoba piráty pověřená“.

V sobotu 29. května 2021 si však Piráti ve svém místním sdružení odhlasovali počtem hlasů 8 ku 4, že s tímto řešením nesouhlasí. Počet 8:4 je přinejmenším zvláštní, když počet Pirátů, který může hlasovat je pouze 11.

„Na tom, jak to celé po měsíci a půl dopadlo, je tolik absurdit, že nevím, co konkrétně k tomu říct. Hlasování dopadlo 8 ku 4, přitom Pirátů, kteří mohou hlasovat je 11, to znamená, že buď jim systém nefunguje, nebo mohl jeden člověk hlasovat pro obě (protichůdná) usnesení. Co mě však zaráží více je fakt, že místní sdružení nestojí za svým starostou a předsedou zastupitelského klubu. Nerozumím, proč si tyto osoby zvolili do tak důležitých funkcí a proč je nominovali jako vyjednavače pro dohodovací řízení, když se k nim nakonec veřejně otočili zády! Byly tak zmařeny desítky hodin zcela zbytečných jednání, které se odehrávaly často ve večerních či nočních hodinách a víkendech tak, jak měli jednotliví vyjednavači volný čas, protože většina z nás chodí do civilních zaměstnání. “ dodává Martin Horák.

Klub hnutí ANO se z výše uvedených důvodů už necítí být zavázaný koaliční smlouvou s Pirátskou stranou, zejména pak v odstavci, kdy se koaliční partneři dohodli, že budou navenek vystupovat jednotně a nebudou své kolegy otevřeně kritizovat. Chceme jasně zdůraznit, že toto rozhodnutí se netýká ostatních partnerů TOP/STAN a ODS, jejichž kluby hnutí ANO dále plně respektuje ve smyslu platné koaliční smlouvy.

„Pokud si někdo neváží našeho času, nemá k nám vůbec, ale vůbec žádný respekt a směje se nám vlastně otevřeně do obličeje, nemůže očekávat, že si to necháme donekonečna líbit. Od dnešního dne již ohledně chyb a průšvihů Pirátů na Jižním Městě nebudeme mlčet a nebudeme je nadále krýt.“ uzavírá Tomáš Bříza.

Klub ANO i nadále jednoznačně stojí za řediteli ZŠ (a MŠ samozřejmě také) a bude se vytrvale snažit zcela bezprecedentní situaci ve školství řešit tak, aby „otevřený dopis ředitelů ZŠ“ byl ve všech bodech vypořádán a to plně ke spokojenosti ředitelů ZŠ. Klub ANO se tímto veřejně ředitelům základních škol omlouvá za prodlevu v řešení tohoto problému. Z výše uvedeného vyplývá, že se klub ANO snažil tento problém vyřešit, ale ze strany klubu Pirátů narazil po ukončeném dohodovacím řízení na tvrdý odpor místního sdružení, který vyústil k revokaci již dohodnutého řešení ze strany Pirátů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu