Horník (STAN): Od té doby, co vznikly kraje, tak kumuluji už čtyřikrát

03.05.2019 20:21

Projev na 8. schůzi Senátu dne 3. 5. 2019 k návrhu zákona, kterým se mění zákon o obcích (obecní zřízení), o krajích (krajské zřízení) a o hlavním městě Praze

Horník (STAN): Od té doby, co vznikly kraje, tak kumuluji už čtyřikrát
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Jan Horník (STAN)

Vážená paní předsedající, vážená paní poslankyně, kolegyně, kolegové. Děkuji kolegovi Kuberovi za přednost, moc si toho vážím. Ale teď vážně. Zaprvé jsem cítil povinnost vystoupit, teď určitě v každém případě, aby to nebylo jenom za ODS, já nejsem ODS, jsem z klubu STAN, takže aby taky vystoupil někdo jiný, já doufám, že ještě někdo taky vystoupí od nás, možná z jiné strany.

Předem hlásím, že jsem v obr střetu zájmů, protože jsem 30 let starostou, od roku 2000, když vznikly kraje, tak jsem krajským zastupitelem, ještě tedy ke všemu jsem senátorem. Říkám to z toho důvodu, že kumuluji. Ale od té doby, co vznikly kraje, tak kumuluji už čtyřikrát, vždycky mě do toho kraje zvolí, dokonce z žádné první, druhé, třetí pozice, naposledy ze sedmé jsem přeskákal... To bylo rozhodnutí voličů. To nebylo rozhodnutí moje. Nevím, kdyžtak jestli bys to potom mohl vzkázat tady, abych věděl, co jsi chtěl říct, Miloši. Pardon, vaším prostřednictvím. (Miluše Horská: To sem nepatří, pánové.) Kumuluji úplně stejně na té radnici. Od doby, co jsem senátor, tak jsem to zkumuloval, naposledy na podzim, už čtyřikrát. Kdyby naši voliči, kterých není moc v naší obci, 150, tak mě sem v životě už nezvolí, nebo tedy do té obce. Takže já mám dojem, že tady má rozhodovat volič. Hlavně by neměla rozhodovat vláda o výši odměn formou nařízení. To je celá léta to nejhorší, co mohlo nastat. Protože při volbách v 90. letech jednou jsme se rozhodli s panem starostou Truksou z Jenišova, že volby nevyhlásíme. Protože od té doby, co jsme nastoupili do našich funkcí v roce 90, tak nám nikdo nezvedl naše odměny. Tehdy jsem od pana Klause dostal odpověď, tak ať to neděláme. My už jsme nevěděli, co máme udělat, tak jsme odmítli vyhlásit na úřední desce volby, protože jsme nebyli dostatečně odměněni. Ti, kteří byli placeni dle platových tříd, já kdybych byl býval jako zařazen do platové třídy, s mým vzděláním, tak jsem byl úplně někde jinde, já jsem měl dvojnásobek.

Je pravda, že ministr vnitra mi tehdy nebo nám napsal dopis, že pokud neuděláme volby, tak že to bude trestný čin, takže my jsme to nakonec vzdali, volby jsme vyhlásili v našich dvou obcích, ale hned poté příští rok se nařízení změnilo, všem bylo relativně hodně přidáno, akorát nám z těch malých obcí, tam to navýšení bylo 100 korun na všech dalších 100 občanů, takže v mém případě to dělalo 200 korun měsíčně. Já to říkám z toho důvodu, že jsem v podstatě ten konec nebo tu druhou, třetí třetinu života, nevím, jestli jsem si ji zkazil nebo ne. Ale v tom stavu, v jakém byl náš venkov, v jakém byly naše obce, tak já děkuji všem, kteří to tehdy na sebe vzali, ty starosty a ty místostarosty a ty zastupitele vůbec dělali.

V současné době to vypadá tak, zejména na malých obcích, že se těžko shání lidi, kteří to chtějí dělat, protože se musí naprosto odhalit se vším všudy, s tím nesmyslným zákonem, který jsme tady schválili, že ho mnozí nemůžou ani dodržet, nedodržují, je to v počtech desetitisíců, to víme taky. Že asi když někdo bude mít doma nějakého Rembrandta, tak to přece nedá na tu justici, na ten portál, aby ho druhý den vykradli. Tohle my tady schvalujeme, tyhle nesmysly. Teď tady stojíme před dalším nesmyslem.

Asi by bylo dobře na rovinu říct, že mnohé strany odmítaly v minulosti kumulace funkcí, pokud si dobře pamatuji, tak to bylo ČSSD, ale přišlo s tím i ANO. Je třeba tady také říct, že paní poslankyně se stala hejtmankou, následně se stala i tedy poslankyní. Teď co s tím? Najednou je to kumulace, náš nejvyšší to nechce, co s tím budeme dělat. Paní hejtmanka našla šalamounské řešení, v podstatě je neuvolněnou hejtmankou, je na plný úvazek poslankyní. Proč to udělala? Když se podíváte na její facebookový profil z té doby, tak uvidíte a přečtete si, jak jí všichni píšou, ať neopouští Karlovarský kraj, že je nejlepší hejtmankou, která tam zatím od té doby 2000 byla apod. To ji k tomu jejímu uvážení tu funkci si nechat, tak ji to k tomu dovedlo. Ale potřebovala s tím podle mého, možná že řekne, že ne, ale něco malinko udělat. To něco malinko je těch 0,4násobku. Takže já si myslím, že to není korektní. Jestli někdo přijde domů z práce v půl čtvrté, má zaplaceno 8 – 8,5 hodiny, někdo, když teprve odejdou občané v 17 hodin z radnice, pak tam sedí do sedmi, do osmi, večer ještě ťuká do počítače a připravuje si zastupitelstvo nebo dodělává zápisy ze schůze a já nevím, co všechno, tak dělá navíc. Koho tím ochuzuje? Svoji rodinu. Ono to něco stojí. Předřečník mluvil o zodpovědnosti, ta je skutečně stoprocentní. Ať jsem uvolněný, ať jsem neuvolněný, tady paradoxně když zvednu tu ruku, tak se mi nemůže nic stát, i když ji zvednu blbě, trestně právně. Ale na té radnici, tam vás ti lidé hodnotí podle toho, co pro tu obec uděláte. Dneska když pro ni chcete něco udělat, tak si musíte sáhnout v minulosti na ty ROP, dnes hledáte v IROP, my hledáme taky v přeshraničních projektech, ale jakmile do toho prostředí vstoupíte na začátku, jen si dáte žádost, tak jste jednou nohou v kriminále. Není to úplně jednoduché. Kdybych vám vykládal jenom korespondenci, kterou jsem já dneska obdržel, s těmi všemi věcmi průserovými, které to přináší, složité stavby atd., to musíte řešit. Ne každý na to má asi nervy. A zadruhé, pokud takovýto člověk s technickým vzděláním je v praxi, tak je dneska skoro nezaplatitelný. Takže já se pořád ptám, o čem to mluvíme.

Já se k tomu hlásím, jestli voličům bude navíc, že doposud tedy beru ten plný plat jako uvolněný starosta, tak tam pak příště nebudu. Ale proč to máme uzákonit nějakým zákonem nesmyslným? Jestli dělá někdo něco navíc, tak za to dostane zaplaceno. Nejhorší na tom je, že je to doopravdy odměna, je to nařízení vlády. Teď jsme se dozvěděli, že možná vláda připravuje další nějaké nařízení, navýšení, nevím, jak to bude.

Já jsem před vás předložil návrh, kde jsem dal 0,7krát. A to z toho důvodu, kdyby náhodou nějakým způsobem neprošlo zamítnutí nebo schválení, tak abychom měli nějaké východisko, samozřejmě by bylo ideální dát 0,99, což by ten volič také asi úplně neunesl, to by byla fraška, tak jsem tedy hledal nějaké číslo, a proto číslo 0,7.

K tomuto tématu by se dalo napovídat hrozně moc, kdo jste v komunální politice, v současné době v té nejvyšší, tak víme, jak to je. Bohužel, mnozí zejména Piráti, kteří nemají až takové zkušenosti s tím samosprávným i tedy s tou nejvyšší funkcí, tak se jim to ještě hodilo a je to hrozně populistické. Ale ať jdou místo toho, kdo tady sedí v Praze, na některých těch dneska volených místech, tak měli zatím jenom jednoho starostu, ten byl v Mariánských Lázních, jinak o tom venkovském prostředí nevěděli vůbec nic.

Je to populistický návrh. Mám dojem, že i mnohým poslancům, kteří jsou v současné době, protože jsou to úspěšní lidé ve svém regionu, tak jsou určitě i krajští zastupitelé a jsou i dneska v samosprávách, tak se jim ta ruka pro tento návrh zvedala velmi těžce. Já proto tu ruku zvednout nemůžu. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…