Houška (KDU-ČSL): Rozpočet kraje? Chceme víc peněz na boj se suchem

23.12.2015 5:27

Navýšit krajský rozpočet o 15 milionů na posílení zdrojů pitné vody a snížit ho o 4,5 milionů na platy tří nevyužitých uvolněných zastupitelů. To jsou hlavní připomínky lidoveckých zastupitelů k rozpočtu Kraje Vysočina na rok 2016.

Houška (KDU-ČSL): Rozpočet kraje? Chceme víc peněz na boj se suchem
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

„Všichni pamatujeme letošní sucho, kdy v mnoha místech kraje došla pitná voda. Obcím a městům by proto finanční pomoc kraje měla přispět k posílení vodních zdrojů,“ vysvětlil bývalý krajský radní pro finance a současný zastupitel Miroslav Houška.

Evergreenem je snaha KDU-ČSL snížit položku výdajů o platy tří uvolněných funkcionářů (předsedů finančního a legislativního výboru a předsedy bezpečnostní komise). „Práce, kterou tito lidé vykonávají, není na celý úvazek a jejich pracovní pozice není pro kraj využita,“ tvrdí Houška.

Ten zároveň chválí příznivé příjmy z daní - což ale není zásluha kraje. „Souhlasím s panem náměstkem Novotným, že vývoj daňových příjmů se dostává do trendu před krizí v roce 2008,“ uvádí Houška. Dodává, že kraje si polepší i díky změnám rozpočtového určení daní, kdy se vrátí na původních 8,92 % z celostátního výnosu daní. „Proto souhlasíme s dalším navýšením daňových příjmů kraje o 35 milionů, o které se zvýší i výdaje v tzv. nespecifikované rezervě kraje,“ vysvětluje lidovecký zastupitel.

Podle něj si kraj slušně vedl i v čerpání dotací: v období EU 2007-13 se na Vysočině investovalo 7,5 miliard, z toho kraj zaplatil 30 procent. Nejdražší byl hlavní pavilon v pelhřimovské nemocnici (477 mil., z toho kraj 336 mil.). V nedokončených a plánovaných projektech 2014-20 se má proinvestovat 10,8 miliard – nejdražší má být jihovýchodní obchvat Jihlavy (636 mil., z toho kraj 95 mil.).

Lidovci také vítají program Kotlíkové dotace pro Kraj Vysočina, kde se počítá s částkou 238 milionů korun. Zdůrazňují ale, že kraj se na něm nijak finančně nepodílí, jen dotace „přeposílá“ lidem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.