Hraba (STAN): Blatného návrh na šmírování lidí je jako z Orwellova románu 1984

02.12.2020 5:32

Na pondělním jednání vlády představil ministr zdravotnictví návrh novely zákona o ochraně veřejného zdraví i dalších zákonů.

Hraba (STAN): Blatného návrh na šmírování lidí je jako z Orwellova románu 1984
Foto: STAN
Popisek: Zdeněk Hraba

Novela by měla mimo jiné zřídit nový úřad Státní hygienické služby, který by měl pravomoc například sledovat osobních údaje o místech pobytu občana, který onemocněl infekčním onemocněním (jakýmkoli), a to novelou zákona o elektronických komunikacích. Proti takovému návrhu se staví místopředseda Ústavně-právního výboru Senátu Zdeněk Hraba.

„Vypadá to, že byla vypsána soutěž na překonání Orwellova 1984 čirou realitou. Představenou novelu ministra zdravotnictví považuji za bezprecedentní klíč ke šmírování soukromí občanů,“ komentuje návrh zákona, který je právě v připomínkovém řízení, senátor Zdeněk Hraba.

„Sledování osobních údajů o místech pobytu občana, který onemocněl infekčním onemocněním, třeba i kvůli chřipce, nebo uzavírání obchodů a omezování práva shromažďovacího nemůže být svěřeno novému úřadu bez parlamentní kontroly,“ říká senátor.

Vláda plánuje tento návrh zákona projednat v legislativní nouzi. „Chtějí si tímto zákonem chce pouze usnadnit cestu, protože mají problém efektivně využívat nástroje, které jim poskytují dnes platné zákony. Ale takovéto rozšíření možností omezit soukromí je pro mě za hranou. Pokud to vláda myslí s touto novelou vážně a dostane ji až do Senátu, udělám vše pro to, aby přes horní komoru neprošla,“ doplňuje na závěr místopředseda ústavně-právního výboru Senátu Zdeněk Hraba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…