Hradec Králové: Do prvních tříd zamířilo více než osm stovek dětí

02.09.2022 9:15 | Tisková zpráva

Do školních lavic v hradeckých základních školách usedlo včera kolem 850 prvňáčků, což je o něco méně než v předchozích letech. Letos do prvních tříd také zavítalo přibližně třicet dětí ukrajinských válečných uprchlíků.

Hradec Králové: Do prvních tříd zamířilo více než osm stovek dětí
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Přidaly se tak k dalším zhruba 250 ukrajinským dětem, které již školy navštěvovaly před prázdninami nebo začaly nový školní rok ve vyšších třídách.

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí

Zápisy dětí do prvních tříd probíhaly začátkem dubna, v té době se do základních škol hlásilo 1066 hradeckých dětí. „Přesný počet dětí, kolik jich nastoupilo do prvních tříd našich škol, budeme mít až ke konci září, kdy se situace skutečně stabilizuje a budeme mít přesné počty k dispozici. Nyní, v první školní den, máme odhady, že do lavic usedlo zhruba 850 prvňáčků, a to včetně dětí ukrajinských válečných uprchlíků,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek. Právě těch přišlo před prázdninami k zápisu do prvních tříd pouze 19, nyní jich je v prvních třídách přibližně kolem 30. Celkově začalo v novém školním roce navštěvovat městské základní školy v Hradci přibližně 280 ukrajinských žáků.

Část těchto žáků již chodila do našich škol na jaře, jiní nastupují poprvé. Tyto počty se neustále mění, jelikož někteří Ukrajinci se vrací zpět do své země, další naopak přijíždějí,“ vysvětluje primátor. Nejčastěji pak navštěvují školy v blízkosti jejich dočasného bydlení.

„Pro ukrajinské žáky nevznikaly žádné speciální třídy, ale děti nastoupily do škol mezi své české spolužáky. Nejvíce je jich umístěno v Základní škole Josefa Gočára, kterou začalo navštěvovat téměř padesát ukrajinských dětí,“ uvádí vedoucí odboru školství Magistrátu města Hradec Králové Zbyněk Bárta s tím, že největší zájem mají Ukrajinci o školy v centru města. „Pokud tento zájem o školy v centru nepoleví, budeme muset pro děti ukrajinských uprchlíků hledat místo ve školách na periferiích,“ doplňuje vedoucí Bárta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…