Hradil (Krnovští patrioti): Prior už neslouží pouze k nákupům

17.05.2022 9:15

Obchodní dům, dříve Prior, je v majetku města už dva a půl roku. Za tu dobu ho opustili někteří prodejci, přišli noví nájemci a nebytové prostory, včetně skladů, se zaplnily téměř z devadesáti procent. Přesto hospodaření v obchodním domě v loňském roce skončilo se ztrátou 435 tisíc korun.

Hradil (Krnovští patrioti): Prior už neslouží pouze k nákupům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radnice města Krnov

„Když jsme Prior kupovali, čekali jsme horší čísla. Koná se zde řada výstav, když tou největší byla interaktivní výstava CRASH!!!, působí tady galerie výtvarného umění a také oblíbená dětská herna. 

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí
Aktuální provozní ztráta, do níž je zahrnut i plat správce objektu, který pro město vykonává řadu jiných činností, je tomu přiměřená. V dalších letech se však obáváme výraznějších ztrát. Rostou ceny energií, budova má nejlepší časy dávno za sebou. I proto chceme co nejdříve připravit její rekonstrukci,“ uvedl starosta Tomáš Hradil.

Město v objektu nabízí pronájem prostor určených pro obchodní, administrativní a skladové účely, prostor pro poskytování služeb, zájemcům poskytuje i krátkodobé sezónní pronájmy na dobu do tří měsíců. „V současné době je obchodní plocha využita ze 75 procent, nebytové prostory v prvním patře administrativní části jsou obsazeny z 86 procent a sklady jsou zcela plné,“ sdělila Nikola Válková z oddělení prodejů a pronájmů.

Za nezájmem podnikatelů o prodejní plochy může být nejen dvouletá koronavirová krize, ale také skutečnost, že interiér už neodpovídá soudobým požadavkům na nebytové prostory, které třeba nejsou samostatně uzamykatelné. „Velký zájem naopak registrujeme o skladové prostory pod budovou obchodního domu. Rozhodně tomu není tak, že by z bývalého Prioru vyprchával život, spíše se mění jeho funkce,“ řekl starosta.

Tato změna by měla být v budoucnu ještě výraznější. Město totiž objekt v roce 2019 koupilo se záměrem ho přebudovat. „Zastupitelé pro letošní rok schválili částku na zpracování architektonické studie. Nyní jsme ve fázi, kdy architekty poptáváme. Ještě letos pak chceme se zpracováním zmíněné studie začít a v dalších letech navázat projektovou dokumentací. Počítáme, že část této rozměrné budovy proměníme v moderní knihovnu s důstojným městským sálem. Menší část pak bude dál sloužit prodejcům, jen jim budeme moci nabídnout kvalitnější obchodní prostory,“ uzavřel Tomáš Hradil.

Objekt obchodního domu byl vybudován v letech 1980 až 1983 na ploše 5532 metrů čtverečních. Je tvořen nádvořím a budovou, která se skládá z obchodní a bytové části.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…