Hrdina (Republika): Rasismus naruby, to je, oč tu běží

28.04.2014 17:15

Nelze si nevšimnout jak média i zahraniční organizace uměle vytvářejí dojem ČR jako země rasistů. A jedním dechem se nás snaží přesvědčit, jak jsou naši nepřizpůsobiví fajn lidi, jen trochu znevýhodnění. Proto musejí mít zelenou. Tak to tedy ne!

Hrdina (Republika): Rasismus naruby, to je, oč tu běží
Foto: tan
Popisek: Historik a publicista Jan Hrdina

Všem bych přál tu osobní zkušenost s českými nepřizpůsobivými, z nichž tvoří převážnou a drtivou většinu Romové. Kde je ta rovnost před zákonem? Pláče někde v koutku jako něchtěné dítě. Ano, konečně si to přiznejme. Pokud jde o rovný přístup a spravedlnost vůči Romům a nám ostatním, velmi dramaticky prohráváme na body. Přesto nám média tlačí mýtus o utlačované menšině a státní aparát jim na politickou objednávku zdatně sekunduje. Samozřejmě v neprospěch všech ostatních, tedy většiny slušného obyvatelstva naší země. Uvedeu jeden ilustrační, nanejvýš vypovídající a aktuální případ za všechny.

Málokomu, kdo sleduje šarádu televizního zpravodajství uniklo, že už je to pět let od žhářského útoku na romskou rodinu, kdy těžké popáleniny utrpěla tehdy dvouletá Natálka. Ano, je to hnus a takový útok si zaslouží tvrdý trest. Žháři vyfasovali tresty od 20 do 22 let tuhého žaláře. Nechám stranou, zda je to v české justici obvyklé a zda to bylo na společenskou objednávku, či nikoliv. Jenomže tento trest vyznívá poněkud podivně v porovnání s jinými zrůdnostmi, u nichž byli také Romové. Ovšem ne jako oběti, ale jako pachatelé.

Proč nám televize pravidelně nepřipomíná tragický osud dvanáctiletého Patrika, slušného a chytrého kluka, kterého málem k smrti umučil a znásilnil romský úchylák. Kolik za to dostal? Pět let a ještě ho živíme z našich daní! Proč média neřeší jeho případ, proč se k němu nevrací? Proč Patrikova rodina nedostala satisfakci jako ti z Vítkova? Je to snad proto, že Patrik nebyl Rom? Je to snad proto, že pachatelem byl Rom? Mohla by to být náhoda, kdyby to ovšem byl jediný případ. Co směšné tresty pro romské útočníky v Duchcově, co nesrovnatelně nižší tresty za mačetové útoky v Novém Boru? Tam by snad tvrdé a exemplární tresty nebyly žádoucí a zasloužené?

Při pohledu na to, jakým způsobem se měří jedněm a jakým způsobem jsou tolerováni druzí, člověka přepadá beznaděj. A nemám pocit, že by se to mělo zlepšit. Stačí se podívat na tu dlouhou řadu občanských sdružení a „neziskovek“, které žijí ze zveličování romské otázky. Super byznys! a politici, ti se bojí, aby se náhodou o nich nenapsalo, že jsou moc radikální nebo dokonce rasisti. Ne rasisti, ale poserové. Ze strachu o svou pověst je jim jedno, co se děje. Je jim jedno, že se lidé Romů bojí, že se nemohou ve svých domovech na severu Čech i Moravy a mnoha jiných místech ani vyspat, že se bojí o svoje děti. A agresor je ještě diskriminovaný chudák...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Hrdina

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…