Hřib (Piráti): U obnoveného Libeňáku vznikne i park Maniny

09.02.2024 6:04 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opravě Libeňského mostu.

Hřib (Piráti): U obnoveného Libeňáku vznikne i park Maniny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vitalij Usatyj a Zdeněk Hřib

U obnoveného Libeňáku vznikne i park Maniny! Jak se vám líbí?

Park bude úchvatným místem plným zeleně a přátelským prostorem jak pro lidi, tak pro druhově pestrou přírodu. Najdete tu relaxační zóny, sportoviště nebo výběh pro psí kamarády. Zároveň ale bude park v návaznosti na most plnit protipovodňovou funkci.

V případě zvýšeného stavu vody se nejdřív začne plnit polder, který se až při dvacetileté vodě začne přelévat k protipovodňové části mostu (odborně inundačnímu mostu).

Co se týče dopravy, pod inundačním mostem povede cykloztezka A2. Samotné podmostí pak bude zabydlené různými obchůdky, kavárničkami a dalšími službami. Ale využití najdou i volně prostupné části mostu, kde najdete třeba posezení nebo sportovní plácky.

Město je zkrátka propojený organismus, který nejlépe funguje, když spolu jednotlivé části komunikují. Proto i dopravní stavby musí navazovat na okolní rozvoj území, o který se stará kolega Petr Hlaváček - náměstek pro rozvoj. Děkuji mu za tu péči a spolupráci! 

A gratuluji česko-belgickému týmu architektonických studií OMGEVING+FISER+VRV+SINDLAR k takto krásnému vítěznému projektu.

P.S.: Často se lidé ptají, proč zrovna jméno Park Maniny, když si tento název spojují spíš s protějším břehem. Vysvětlení je jednoduché. Původní Maniny byly také zčásti v okolí nového parku. Změnilo se to až s regulací toku Vltavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…