Jalovec (STAN): Cizinec není našinec

07.09.2020 17:20

Nebo přesněnji - cizinec leccos vidí a vnímá jinak než místní obyvatel. Krásně se to ukazuje, když (a dělám to celkem ?asto) před radnicí lapnu tuzemského nebo zahraničního turistu a přeptám se ho, zda je v Chebu spokojen a zda se mu město líbí. Drtivě převažují kladné reakce.

Jalovec (STAN): Cizinec není našinec
Foto: Archiv Antonína Jalovce
Popisek: Antonín Jalovec

Podobné zkušenosti mají i pracovnice našeho infocentra. Zmíním-li se o tom ale následně na sociálních sítích, v diskusi si mnozí Chebané začnou stěžovat, že přece turisté projdou jen načančaným historickým centrem a do problémovějších částí města nezavítají, proto je jejich pohled zkreslený.

Částečně je to pravda. Turistu nebo jiného občasného návštěvníka skutečně nezajímá, jak se lidem žije v okrajových čtvrtích, jaká je výše poplatku za odpad, jak funguje místní školství či nakolik je radnice vstřícná k podnětům občanů. Na rozdíl od místních ale vnímají jiné záležitosti - dostupnost a čistotu veřejných toalet, výši vstupného do památkových objektů nebo kvalitu orientačního systému. Je to vskutku jiný pohled na město, ale i pro nás, stálé obyvatele, může být inspirativní. Chtě nechtě totiž trpíme „provozní slepotou“. Vidíme město každý den, máme v něm své naučené trasy a mnohdy nevnímáme, jak se, třeba i velmi zvolna, mění a vyvíjí. Ale ten, kdo k nám znovu zavítá po několika letech, vidí změnu a pokrok hned. Uvědomme si ale, že stejně tak se my stáváme podobně „nevědomými“ při návštěvě jiných měst. Vězte, že i v Mikulově, i v Českém Krumlově, ba i v Praze mají problémové části města. Ale Cheban, který tam zavítá v roli turisty, mnohdy udělá přesně to, co turistům v Chebu vyčítá - přijede domů a vypráví, jak v místě pobytu bylo čisto, nemají tam žádné nepřizpůsobivé a fasády domů svítí novotou. A neopomene dodat, kolik nového toho od poslední návštěvy v daném městě stihli udělat a co vše se tam vylepšilo. Važme si, že turisté vidí Cheb pozitivně. Sdělí-li své kladné zážitky svým známým, přijedou k nám i oni, utratí tu své peníze a i my, Chebané, z toho budeme profitovat. Spokojenost turistická se tak časem může transformovat ve spokojenost občanskou. Už aby to bylo!

Ing. Antonín Jalovec, starosta Chebu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.