Janků (ODS): Lepší politika, to jsou noví lidé, ne nové strany

20.08.2014 22:48

Být v politice je v mnohém podobné manželství. Někteří lidé jsou stálí, v dobrém i ve zlém. Vědí, že po euforické zamilovanosti, kdy jde všechno snadno, je třeba pilně a soustavně pracovat, aby byl vztah vyrovnaný a přinášel zázemí a možnost vytvářet hodnoty. Jiní se brzy rozvádí - když nepřichází rychlý úspěch, znovu a znovu hledají jednodušší cestu a prvotní euforii.

Janků (ODS): Lepší politika, to jsou noví lidé, ne nové strany
Foto: red
Popisek: Logo ODS

 Ta euforie ze vzniku něčeho nového je opojná a nestojí příliš námahy. Ale taky z ní nelze postavit dlouhodobé a pevné základy.

Čím dál více lidí se právě takto chová v soukromém, pracovním i politickém životě a já to považuji za opravdový společenský problém. Například v současnosti končí každé druhé uzavřené manželství rozvodem. Znamená to, že jsme tolerantní k rychlým a snadným řešením? Že je snazší odejít než problémy řešit? Co tím učíme své děti? Že nemá smysl se snažit dál, pokud přijdou potíže? S tím se nemůžu ztotožnit!

Na naší politické scéně se neustále objevují nové politické subjekty. Bylo by to skvělé, kdyby příčinou toho byl zájem občanů zapojit se do veřejného života a aktivně se tak podílet na životě v jejich okolí. Jenže v nových stranách nezřídka potkáváme staré tváře. S entusiasmem vždy znovu zažívají období „novomanželské zamilovanosti", tedy velkých plánů, slibů, vzletných vizí. Po tom, co takové nové hnutí hodně mluví, přijde čas začít něco opravdu dělat. V tu chvíli se ale nová strana často tak nějak vytrácí, až zmizí úplně. Konkrétní politici se s ní v tichosti „rozvedou", a když se přiblíží další volby, začínají nanovo - s novými kolegy, novou kampaní a nezřídka i novými názory. Kde je soustavná práce pro společnost, občany? Kde je řešení problémů? Kde je vytrvalost?

Já si myslím, že naděje na lepší politiku je v nových lidech, ne nových stranách. Obecně existuje jen několik málo směrů, kterými se může politika ubírat. Proto jsem přesvědčen, že v politice není správnou cestou zakládat nové a nové strany a doufat, že to jednou vyjde (nebo ještě hůř, že to na chvíli půjde). Daleko smysluplnější je restrukturalizovat a ozdravit strany zavedené.

Kdybych byl spokojen s tím, jak ODS funguje, nevstoupil bych do ní, jen bych ji volil. Nechci věci jen kritizovat, chci je měnit k lepšímu. To podle mě znamená kriticky vnímat nedostatky, ale také dokázat využít již nabyté zkušenosti a tradici a neustále se zlepšovat. Já osobně dlouhodobě pracuji na tom, aby se pardubická ODS mohla stát novou a lepší silou pro formování našeho města do prosperující východočeské metropole.

Problémy nejsou zeď, před kterou se máme otočit a jít jinudy. Problém je jen úkol k řešení, která prověřuje, že něčeho chceme dosáhnout a jsme ochotni pro to něco udělat. Pro mě a pardubickou ODS jsou problémy impulsem ke změnám k lepšímu. K tomu, abychom se zamysleli, jak být Pardubicím a jejich občanům užitečnějšími a důvěryhodnějšími politiky. A o to se ze všech sil snažíme.

Jiří Janků, předseda oblastního sdružení ODS Pardubice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Evropský trh se zhroutil a opravdu v různých zemích různé léky chybí

20:07 Ministr Válek: Evropský trh se zhroutil a opravdu v různých zemích různé léky chybí

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 22. května 2024 k zákonu o léčivech