Jelínek (SPD): Mám obavy o zajištění kybernetické bezpečnosti této země

17.10.2019 17:21

Interpelace na premiéra Babiše na 35. schůzi Poslanecké sněmovny 17. října 2019 na téma kybernetické bezpečnosti.

Jelínek (SPD): Mám obavy o zajištění kybernetické bezpečnosti této země
Foto: SPD
Popisek: SPD - Svoboda a Přímá Demokracie

Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážený pane premiére, na zasedání komise pro kontrolu činnosti Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost jsme byli seznámeni se zprávou o stavu kybernetické bezpečnosti České republiky za rok 2018.

Po jednání komise jsem byl otázán médii, zda je kybernetická bezpečnost v České republice zajištěna. Odkázal jsem se na vaši odpověď, na moji interpelaci ze dne 30. května 2019, kdy na otázku, vážený pane premiére, dodrží vláda závazek k dobudování NÚKIBu s potřebným personálním a finančním zabezpečením - mi bylo odpovězeno, cituji: "Z původních 48 tabulek dospěl k názoru (myšleno NÚKIB), že v tomto roce je pro zajištění hlavní činnosti nutné získat alespoň 32 tabulek s tím, že rozvoj další činnosti bude rozložen do příštích let. Těch 32 míst, které NÚKIB určí jako zásadní, v tom NÚKIB s Ministerstvem financí jedná."

Nicméně v rozhovoru s panem ředitelem Národního úřadu pro kybernetickou informační bezpečnost, s panem Navrátilem, jsem se ale dozvěděl, že Ministerstvo financí schválilo pouze osm míst. Jak si mám, prosím, pane premiére, vyložit vaše slova ve stejné interpelaci, kde jste říkal: My nechceme žádné úspory, NÚKIB měl požadavek na navýšení o 48 tabulek a nakonec jsme se domluvili na 32 tabulkách, takže je to navýšení.

Jelikož 8 tabulek je čtvrtina z projednávaných 32, tak mám obavy o zajištění kybernetické bezpečnosti této země. Rád bych, pane premiére, navázal i na větu z vaší odpovědi na dříve zmíněnou interpelaci, kde říkáte: Vláda určitě nepodceňuje význam kybernetické bezpečnosti a zejména závažnost kybernetických hrozeb pro bezpečnost našeho státu a celé společnosti.

A ptám se. Proč je průměrný plat na Národním úřadu pro kybernetickou informační bezpečnost v tomto roce nižší, než v roce minulém? (Upozornění na čas.) To reálně ohrožuje kybernetickou bezpečnost naší země a je v rozporu s vašimi slovy. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice