Jelínková (KDU-ČSL): Řekněme si na rovinu, že rodiče čekají, aby už si mohli žádat o ošetřovné

29.10.2020 18:24

Projev na 28. schůzi Senátu dne 29. 10. 2020 k návrhu zákona o úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii a o změně zákona o nemocenském pojištění

Jelínková (KDU-ČSL): Řekněme si na rovinu, že rodiče čekají, aby už si mohli žádat o ošetřovné
Foto: Senát
Popisek: Šárka Jelínková (KDU-ČSL)

Hezké ještě předpoledne, pane předsedající, paní ministryně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já už si dovolím také reagovat krátce, protože už tady opravdu mnohé zaznělo. Navážu i na kolegyni, senátorku Chalánkovou. Já to chápu, že je potřeba, tento zákon bych si uměla představit vylepšit ještě z více stran, je tam plno věcí, které by bylo potřeba ve prospěch rodin a rodičů ještě upravit. Nicméně teď přemýšlím opravdu nad tou zárukou toho, že ten zákon opravdu v pátek Poslanecká sněmovna schválí, protože, řekněme si na rovinu, že rodiče čekají a Česká správa sociálního zabezpečení na to, aby vytvořila už ty nové formuláře, na základě toho, co schválíme, aby už si mohli rodiče co nejdříve žádat o uvedené ošetřovné. Takže uvidíme, jak se k tomu vyjádří paní ministryně, jak to vidí i ten legislativní proces, jestli je to touto cestou možné, jak by se to dalo stihnout. Jinak samozřejmě jsme připraveni to podpořit.

Já bych chtěla ještě k tomu zákonu jenom krátce přece jenom připomenout, i když vím, že paní ministryně měla zájem na vylepšení toho zákona, ale nepodařilo se jí to prosadit v rámci vlády. Mrzelo mě, že zaznívalo často jako argument to, že rodiče tohoto ošetřovného zneužívají. Prosím vás, umím si představit možná nějaké jednotlivce, ale neumím si představit, kdo v dnešní době zneužije takovýto instrument, kdy my tyto rodiče stavíme do té pozice. Oni se nás na to neptali, oni v ní být nechtěli. Zrovna rodiče jsou ti, kteří jsou ohroženi opravdu z více stran i výpadky příjmu. Nejenom tím, že jsou zavřené školy, třeba musí tedy volit tuto cestu ošetřovného a starat se o své děti, ale oni jsou ohroženi často i výpadkem svým příjmů kvůli nejistému zaměstnání, jsou ohroženi výpadkem příjmů tím, že třeba oni sami jdou do karantény. Nebo tedy to, co tady zaznělo, že jsou v karanténě jejich děti. Takže nemluvme o tom, že rodiče zneužívají nějakého institutu. Myslím si, že jsou na ně kladeny velké nároky, taky už to tady zaznělo. Nejde jen o hlídání dětí v dnešní době. Dneska jde opravdu o vzdělávání našich dětí, naší budoucnosti. Každá ztráta, každý týden a každý měsíc, s ohledem na jarní vlnu pandemie, si myslím, že jsou obrovské ztráty. Ti rodiče se snaží, seč můžou, dohánět se svými dětmi i výuku, takže jenom toto mě mrzí, že často zaznívalo, nějaká slova o zneužívání tohoto institutu.

Já si počkám, co nám tedy paní ministryně k tomu legislativnímu procesu řekne, jestli bude nějaká záruka, aby opravdu se to v té Poslanecké sněmovně schválilo co nejrychleji, protože opravdu mnoho lidí na to čeká, je to jeden z mála jejich příjmů. O samoživitelkách už asi mluvili všichni, tak nechci si přihřívat polívčičku jenom na tomto tématu, ale je to velká skupina lidí, kteří opravdu nemůžou se spolehnout ani na příjem někoho dalšího v rodině. Takže mysleme na to.

Jinak děkuji za tento návrh zákona, který byl vylepšen především poslaneckými návrhy a změnami, prosím jinak o jeho podporu, ještě se rozhodnu před hlasováním, zda podpořím i ten pozměňovací návrh, nebo pro urychlení jestli pošleme tento zákon ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …