Jelínková (KDU-ČSL): Senát se ujal spíš role opraváře některých nedostatků

13.07.2021 18:00

Projev na 111. schůzi Poslanecké sněmovny dne 13. 7. 2021 k návrhu zákona, kterým se mění zákon o státní sociální podpoře a zákon o daních z příjmů, vrácený Senátem

Jelínková (KDU-ČSL): Senát se ujal spíš role opraváře některých nedostatků
Foto: Senát
Popisek: Šárka Jelínková (KDU-ČSL)

Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, vážení členové vlády, poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych velmi stručně uvedla senátní verzi. Paní ministryně Maláčová už stručně ji shrnula.

Senát se ujal u tohoto zákona spíš roli opraváře některých nedostatků v tomto zákoně, a já vám je stručně shrnu. Jedna z věcí byla i právě ta změna příslušnosti úřadu práce, o kterém mluvila paní Maláčová, takže v Senátu jsme doplnili ještě přechodná ustanovení, která samozřejmě dávají větší světlo do tady těchto změn v úřadech práce. Další jsme si dovolili upravit pozměňovací návrh kolegy poslance Juchelky, který umožňuje vyplácení jednorázového a nevyčerpaného - ano, tady zdravím pana poslance - nevyčerpaného rodičovského příspěvku. Tak jak byl nastaven, tak se týkal pouze jen velmi malého počtu rodičů. Senátní návrh zákona tento okruh rodičů, kteří na něj dostanou (dosáhnou)?, zásadně rozšiřuje.

A ta třetí důležitá změna ještě, která pomáhá k aplikační jistotě, a týká se právě těch slev na děti, o kterých již tady byla řeč, tak jsme navýšili tady tuto částku o pět korun u každého dítěte, a to z toho důvodu, aby byla částka dělitelná dvanácti, jelikož chceme, aby od roku 2022 byla možnost tyto slevy na děti čerpat měsíčně. Aby pro účetní nedělaly problémy tady tyto věci vypočítávat, takže jsme udělali z toho částku dělitelnou dvanáct. Jedná se o jen velmi malé decentní navýšení tady těchto slev na děti. To je velmi stručné shrnutí senátních oprav tady k tomuto zákonu.

Jinak jsme vůbec nesahali do zvýšení přídavků na děti, ani na rozšíření okruhu příjemců tady těchto přídavků na děti. Takže vás také žádám o podporu. Případné dotazy jsem také připravena ještě potom zodpovědět. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice