Jihočeský kraj dal loni na dopravní obslužnost 926 milionů

04.10.2013 8:18

Prokazatelná ztráta dopravní obslužnosti na jihu Čech činila v roce 2012 celkem 926 milionů korun. Uvedenou částkou dotoval Jihočeský kraj linkové autobusy a osobní vlakovou přepravu.

Jihočeský kraj dal loni na dopravní obslužnost 926 milionů
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

V rozpočtu pro uplynulý rok měl kraj přitom na tyto služby vyčleněno 956 milionů korun. Z toho vyplývá, že 30 milionů, které nebylo nutné vyčerpat, budou využity v roce 2013.

„Prokazatelné ztráty vznikají z toho důvodu, že příjmy od cestujících nepokryjí náklady spojené s provozem linkových autobusů a drážních vozidel. A tento rozdíl je na základě smluv s dopravci povinen objednavatel těchto služeb – v tomto případě kraj, uhradit,“ vysvětlil krajský radní pro dopravu Antonín Krák.

Vyčleněná částka 956 milionů korun na základní dopravní obslužnost byla v roce 2012 na jihu Čech financována ze dvou zdrojů. Kraj se na ní podílel ze svého rozpočtu 780 miliony a 176 milionů činila účelová státní dotace. Ta však byla určena pouze na železniční dopravu. „Konkrétně na linkovou dopravu jsme měli vyčleněno maximálně 420 milionů a na drážní maximálně 536 milionů. Z toho kraj vyplatil v prvním případě 397 milionů a ve druhém 529 milionů korun,“ upřesnil Krák s tím, že v tomto roce měl kraj uzavřenu smlouvu s 11 autobusovými a třemi drážními dopravci.

Nejvyšší dotaci získala společnost ČSAD autobusy České Budějovice, a to 133 milionů korun. „Její autobusy najely v roce 2012 více než sedm milionů kilometrů, což představuje více než třetinu ze všech linkových dopravců, kteří tuto službu v kraji zajišťují,“ dodal Krák.

Jenom pro srovnání, v roce 2011 činila prokazatelná ztráta dopravní obslužnosti na jihu Čech 927 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Zimola - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.