Jihočeský kraj nákupem energií na komoditní burze ušetřil 21 milionů

07.03.2014 12:05

Jihočeský kraj nakoupil elektřinu a zemní plyn pro své budovy a příspěvkové organizace. Stalo se tak počátkem března na Českomoravské komoditní burze Kladno, která je centrálním tržním místem pro fyzické dodávky energií. Úspora nákladů na dodávky elektřiny a zemního plynu na 2. až 4. čtvrtletí, tedy na duben až prosinec 2014, představuje 21 milionů korun.

Jihočeský kraj nákupem energií na komoditní burze ušetřil 21 milionů
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

„Do nákupu jsme spojili spotřebu stovky škol, domovů pro seniory, nemocnic v Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Dačicích, Jindřichově Hradci, Písku, Prachaticích, Strakonicích a Táboře, ale třeba i hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích. U elektřiny jsme tak soustředili poptávku přesahující 36 tisíc megawatthodin a u zemního plynu téměř 60 tisíc megawatthodin (MWh). Tak velké objemy měly samozřejmě vliv na zájem dodavatelů energií a tedy i celkový pokles cen elektřiny a zemního plynu,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jaromír Slíva.

Největším úspěchem bylo snížení ceny silové elektřiny proti současné úrovni o 35,6 procenta. Průměrná jednotková cena těchto dodávek se tak dostala ve vysokém i nízkém napětí pod hranici 1 000 Kč/MWh. „Úsporu jsme nakonec realizovali i u zemního plynu, který po loňské intervenci České národní banky skokově zdražil o zhruba 10 procent. My jsme se však přiblížili hranici 700 Kč/MWh, což je méně než naše loňská cena v maloodběru o 6,4 procenta a u velkoodběru o jedno procento,“ upřesnil Slíva.

Burzovní nákup je podle náměstka Slívy moderní formou realizace veřejné zakázky, která se poměrně rychle stává standardem ve státní i veřejné správě. Zajímavý je zejména svojí administrativní nenáročností, protože není nutné vypracovávat zadávací dokumentace a smlouvy s dodavatelem vygeneruje burza, rychlostí realizace a flexibilitou, kdy lze počkat na pokles cen a teprve poté nakoupit. Vzhledem k tomu, že burzovní obchod je nejtransparentnějším způsobem nákupu komodit a nelze jej nijak zpochybnit, odpadá i odvolávání neúspěšných soutěžících, které tak protahuje jiné formy výběrových řízení.

Podle hejtmana Jiřího Zimoly se jedná o další příklad toho, že se kraj chová ekonomicky a umí se svými finančními prostředky šetřit. „Plánujeme i optimalizaci odběrných míst na budovách našich i námi zřizovaných organizací, která zahrnuje optimalizaci velikosti jističů a distribučních sazeb, což povede k dalším úsporám,“ doplnil.

Kromě toho Zimola připomněl i jiný příklad hospodárné politiky kraje: „V současné době zahajujeme například stavbu čtyř mostů a proti projektovým nákladům se nám podařilo ušetřit 44 procent. Zejména díky velké konkurenci stavebních firem,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kraj-jihocesky.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…