Jílková (KDU-ČSL): Řešíme agendu týkající se rodičů malých dětí a zaměstnání

17.05.2023 10:01 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zaměstnanosti a pravidlům práce.

Jílková (KDU-ČSL): Řešíme agendu týkající se rodičů malých dětí a zaměstnání
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marie Jílková

Budeme měnit zákoník práce.

Mimo jiné řešíme několik ustanovení, která se týkají rodičů malých dětí.

1) Zaměstnanci pečující o dítě do dosažení 15 let věku mohou již dnes písemně požádat o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu pracovní doby. Stejně tak těhotné ženy, osoby pečující o osoby závislé na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni závislosti II až IV. Zaměstnavatelé se často odvolávali na "vážné provozní důvody", i když k tomu nebyl důvod. Nově chceme, aby případné zamítnutí žádosti byl zaměstnavatel povinen písemně odůvodnit.

2) Existuje něco jako "past zkrácených úvazků". Zkušenost z jiných zemí ukazuje, že lidé pracující v režimu zkráceného úvazku, se někdy obtížně vracejí zpět do režimu původního pracovního úvazku. Nově proto chceme výslovně umožnit zaměstnanci požádat o obnovení nebo částečné obnovení rozsahu původní týdenní pracovní doby. Pokud zaměstnavatel nevyhoví, musí opět zdůvodnit proč.

3) Vedle tohoto upravujeme režim práce na dálku a náhrad za tuto práci (buď paušálem nebo na základě vynaložených nákladů)

4) A posledním důležitým bodem je i úprava dohod o provedení práce (300h/ročně) a dohod o pracovní činnosti (max 20h/týdně). Na dohody pracuje řada brigádníků, tak ale i spousta lidí, kteří by v režimu dohod být nemuseli, protože je to pro zaměstnavatele levnější a výhodnější. Dohody mají sloužit k přivýdělkům, nikoli k tomu, aby nahrazovaly standardní smlouvy s plnou pracovněprávní ochranou (a taky vyššími zápočty do důchodu, IMHO). Nedosáhnete na hypotéku, nevíte, co bude s vaším zaměstnáním za rok.

Dohodářům chceme nově přiznat právo na překážky v práci, právo na dovolenou, příplatky za práci v noci a další standardní příplatky. Za splnění určitých podmínek bude možné, aby dohodář žádal o převedení do standardního pracovního poměru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

18:09 Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k předsedovi SOCDEM Šmardovi.