Jiránek (Piráti): V krizích je nejdůležitější důvěra občanů v elity

09.03.2020 19:33

Komentář na facebookovém profilu ke koronaviru

Jiránek (Piráti): V krizích je nejdůležitější důvěra občanů v elity
Foto: Piráti
Popisek: Martin Jiránek

V krizích (zdravotních, vojenských, ekonomických, sociálních) je podle mě nejdůležitější důvěra občanů v elity, které mají pravomoc navrhovat a provádět opatření. Proč? Protože ta opatření často bolí, jsou nepříjemná - jako třeba karanténa nějaké oblasti nebo zákaz návštěv v domovech seniorů. A jen když lidem budou opatření elit dávat smysl, tak je budou dodržovat, nebudou švejkovat a krize se překoná rychleji a s menšími škodami.

Aby však dávala opatření elit lidem smysl, musí je elity podpořit i svým konáním. Poradce pana prezidenta pan Nejedlý si z karantény a novinářů dělá srandu, jezdí si po městě a parkuje jako buran. Předseda Sněmovny Vondráček v nejsledovanějším diskuzním pořadu na otázku, zda dává smysl posílat do karantény lidi, co se vrátí po půlnoci a ty před půlnocí ne, prohlásí, že kdyby byl on na dovolené v Itálii, tak by určitě byl mezi těmi, co by se snažili přijet pár minut před půlnocí, aby do té karantény nemusel. Hmm.

Sám za sebe jsem si v případě koronaviru nastavil, že se budu chovat a vyjadřovat tak, aby moje případné činy a komentáře nesnižovaly důvěru lidi v opatření, které vedení státu dělá. A i když jsem z opozice a vláda si v tom svém přepáleném PR v mnohém nabíhá, tak minimálně ta odborná opatření budu jednoznačně dodržovat a ve svých komentářích podporovat. Prostě proto, že chci, abychom tím prošli co nejrychleji s co nejmenšími škodami a obětmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …