Johnová: Na sociálních sítích se děti učí novým dovednostem

11.04.2019 22:08

Oddělení prevence Magistrátu hl. m. Prahy ve spolupráci s Domem dětí a mládeže Praha 6 a společností pro filmovou výchovu FreeCinema uspořádalo ve středu 10. dubna seminář (Ne)bezpečnej svět a film. Ústředním tématem semináře byla kyberšikana a úvahy o tom, jak se propojuje prožívání dětí na sociálních sítích a pobyt v digitálním prostoru se svobodou projevu. Záštitu nad seminářem převzala pražská radní pro sociální oblast Milena Johnová.

Johnová: Na sociálních sítích se děti učí novým dovednostem
Foto: Twitter
Popisek: Milena Johnová

Mezi dalšími tématy se objevilo například, jaký význam má pro děti pobyt v digitálním prostoru a proč by měl rodič a učitel dětem naslouchat a jejich svět nestigmatizovat jako nebezpečný a nemocný. Tedy proč má smysl fenomén sociálních sítí přijmout a snažit se mu porozumět, nebo dokonce využít to, co nabízí, respektovat jazyk současných dětí a médium filmu, video, animaci nebo fotografii využít kreativně pro tvorbu a učení.

„Velmi si vážím všech učitelů a další výchovných pracovníků, kteří pomáhají dětem nejenom bezpečně se pohybovat ve světě sociálních sítí, ale dokonce se díky tomuto pro ně atraktivnímu prostředí dokáží učit novým dovednostem. Proto jsem velmi ráda podpořila právě tento seminář a festival,“ uvedla radní hl. m. Prahy Milena Johnová.

Petr Šmíd, ředitel organizace Portus Prachatice, o.p.s. zaujal účastníky semináře přesnými a působivými příklady a definicemi toho, jaký význam a smysl má svět digitálních médií pro dnešní děti a mládež, jak lze skrze ně získávat sociální dovednosti, jak dobře může tento svět ventilovat bolesti a být únikem před těžkou realitou a jaká rizika zároveň nese. Podstatné podle něj je „zůstat ve spojení“ a snažit se najít s dětmi společnou řeč a téma.

Právě takovou cestou komunikace a vhodným nástrojem se může stát filmová tvorba, a to nejen tvorba nejen jako samostatný předmět výuky, ale například i jako cesta k prevenci rizikového chování. Film může fungovat nejen jako nástroj komunikace, učení, poznání, ale i jako forma terapie.

Příspěvek Vlasty Urbanové z organizace Jeden svět na školách představil dokumentární film Asociální síť a také inspirativní metodiku, jejíž podstatou je nejen otevření závažných témat lidskoprávních, ekologických nebo mediálních, ale především možnost sdílení, spoluprožívání a komunikace mezi dětmi a učiteli nad citlivými obsahy, které vede mimo jiné i k rozvoji kritického myšlení.

V závěrečné části semináře se účastníci semináře učili, jak ve škole s žáky vytvořit film. Návody jim přednesli filmaři Jiří Forejt a František Týmal z Free Cinema, kteří zároveň srozumitelným způsobem pojmenovali výhody, možnosti, úskalí i rizika při vytváření krátkých filmových děl přímo v prostředí školy.

Během semináře byly také představeny filmové festivaly a přehlídky dětského a amatérského filmu, kam mohou školy nebo jejich žáci zasílat natočené filmy. Jedním z těchto festivalů je i Pražský filmový kufr organizovaný DDM Prahy 6. Ten nabízí dětem a mladý filmařům prostor vzniklé projekty a úvahy ve formě krátkých filmů prezentovat na festivalovém dni a podstoupit ho k hodnocení divácké a filmové porotě složené z filmových profesionálů. Více o festivalu je možné najít ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…