Johnová: Obětem domácího násilí je potřeba pomáhat co nejrychleji

06.06.2019 21:32

V odhalování případů domácího násilí patří Praha mezi kraje s nejvyšším počtem.

Johnová: Obětem domácího násilí je potřeba pomáhat co nejrychleji
Foto: Twitter
Popisek: Milena Johnová

I když se v minulém roce za období prvních čtyř měsíců mohlo zdát, že se tento počet daří pomalu snižovat (49 případů), letos se za stejné období vrátil k předcházejícím létům na 66 vykázání. Narůstá i zájem ohrožených osob o odbornou pomoc či konzultace. Počet kontaktů za první čtyři měsíce přesáhl dva tisíce.

„Při řešení problematiky domácího násilí je nesmírně důležité získat si důvěru veřejnosti a zejména ohrožených osob, které mají často strach a stud bavit se o svých problémech. To se zaměstnancům Intervenčního centra daří a z toho plyne zvýšený počet kontaktů a odborné pomoci při řešení domácího násilí,“ uvádí ředitel Centra sociálních služeb Praha Tomáš Ján.

Klientelu ve většině případů tvoří ženy, které se bojí nejen o sebe, ale zejména své děti. „Právě mladiství či nezletilí jsou vystaveni při domácím násilí psychickému či fyzickému násilí, a to ať už přímo, nebo nepřímo. Od začátku roku do konce dubna bylo přítomno násilí 69 nezletilých dětí,“ upřesňuje ředitel Ján s tím, že nejvíce letošních případů bylo odhaleno v pražských čtvrtích Kobylisích, Vršovicích či Jižního Města I.

Alarmující je, že v poslední době přibývají případy, ve kterých se objevuje domácí násilí v soužití velmi mladých lidí. U některých těchto párů dokonce už došlo k vykázání násilného partnera ze společné domácnosti. Podobně jako tomu bylo u mladého páru, 21leté dívky a o dva roky staršího partnera, který společně žil v pronajatém bytě přibližně půl roku. Znaky násilí v chování partnera se objevily dost krátce po seznámení – chtěl mít přehled o pohybu své partnerky, kontroloval její textové zprávy i e-mail. Projevoval nelibost, když si dohodla večerní program s kamarádkami bez něj. To se jí nelíbilo a tak pohrozila rozchodem. Situace se poté trochu zklidnila, neboť se partner zalekl a přesvědčoval ji, že to všechno se děje jen proto, že ji miluje. Vzhledem k tomu, že i ona byla zamilovaná, tak si tyto varovné signály nepřipouštěla.

„Při dalším incidentu však už dostala několik facek a odešla k rodičům. Po pár týdnech se však nechala přemluvit k návratu. Tak se to opakovalo celkem třikrát, než si dívka uvědomila, že to lepší nebude a že chce odejít. Jenže už se bála partnera, který ji navíc vyhrožoval, že dá na sociální sítě její intimní fotografie, které mu umožnila vyfotografovat v začátku vztahu a také dalším násilím. Nakonec na radu kamarádky kontaktovala Intervenční centrum a následně se obrátila na policii. Ta násilníka vzápětí z bytu vykázala,“ popisuje drsný příběh vedoucí Intervenčního centra Praha Zuzana Chomová.
Dívka v bytě setrvala ještě po dobu 10 dnů vykázání a poté si našla přechodné ubytování v krizovém azylovém bytě. „Za pomoci psycholožky se stabilizovala a našla si nové nájemní bydlení. Finanční prostředky u ní nebyly až takovým problémem, ale zejména strach z bývalého partnera. Ten naštěstí, varován policií, nenaplnil svoje výhrůžky a drží se v ústraní,“ doplňuje vedoucí Chomová. Podle ní bylo důležité, že mladá žena neodkládala řešení svého problému a v relativně krátké době vyhledala odbornou pomoc.

„Je potřeba pomáhat obětem domácího násilí co nejrychleji se dostat z ohrožující situace. Kvalitní sociální práce a služby patří k důležitým nástrojům. Jsem ráda, že v Praze máme základní síť pomoci, jejíž součástí je i Centrum sociálních služeb Praha,“ dodává Milena Johnová, radní pro oblast sociální politiky hl. m. Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.