Johnová (Praha sobě): Chceme zajistit bezpečí v domovech pro seniory

23.12.2021 10:01

Hlavní město ve spolupráci s pražskou hygienou vydává doporučení domovům pro seniory v souvislosti s šířením koronaviru

Johnová (Praha sobě): Chceme zajistit bezpečí v domovech pro seniory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radní Milena Johnová

Hlavní město společně s pražskou hygienickou stanicí vydalo doporučení domovům pro seniory ke zvýšené obezřetnosti v souvislosti s šířením koronaviru ve vazbě na variantu omikron. Doporučení mají snížit riziko proniknutí nákazy do těchto pobytových zařízení pro nejohroženější skupiny obyvatel. 

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí

Současná situace a aktuální vývoj epidemie jsou i nadále ovlivněny komunitním šířením koronaviru, konkrétně varianty delta, která může mít schopnost částečného prolomení očkování a zároveň zvýšenou možnost přenosu. K tomu jsou nyní na místě i reálné obavy z komunitního šíření nové varianty omikron, která by měla být dvakrát až čtyřikrát nakažlivější a prolomení očkování je ještě pravděpodobnější.

Dále je podle radní Mileny Johnové nutné připočíst sezonní efekt, tedy respirační nákazy a vysoký počet rizikových kontaktů v populaci ve vnitřních prostorách v období podzimu a zimy, kde je pravděpodobnost rizikové expozice mnohem vyšší než ve venkovních prostorách. Významným rizikem je trvalé a kontinuální šíření mezi zranitelnými skupinami obyvatel. A v neposlední radě nedostatečná proočkovanost populace.

„Chceme zajistit bezpečí v domovech pro seniory, aniž bychom nyní během svátků bránili setkávání rodin s jejich blízkými. Proto s krajskou hygienickou stanicí vydáváme doporučení, která mají ochránit zejména klienty domovů pro seniory i personál, a prosíme veřejnost o pochopení a dodržování všech opatření při návštěvách jejich blízkých,“ říká Milena Johnová, radní hl. m. Prahy pro sociální politiku a zdravotnictví.

S ohledem na všechny rizikové faktory metropole spolu s Hygienickou stanicí hl. m. Prahy vyzývá vedení domovů pro seniory ke zvýšené opatrnosti v rámci návštěv a současně k dodržování následujících doporučení.

1. Uskutečnit vyšetření antigenními testy u všech návštěv v domovech pro seniory, bez ohledu na jejich vakcinační statut. Tedy vždy při každé návštěvě s frekvencí jednou za kalendářní den.

2. Omezit návštěvy dětí, v případě návštěvy dětí učinit vyšetření antigenními testy u dětí od 3 let věku.

3.  Návštěvy mají po celou dobu pobytu v domovech pro seniory respirátor.

4. Návštěvníky s viditelnými projevy respiračního infektu vpustit pouze ve výjimečných situacích a vždy s provedeným PCR testem ne starším 24 hodin.

„Vzhledem k obavám z komunitního šíření varianty omikron, jejíž nakažlivost je asi dvakrát až čtyřikrát vyšší než u varianty delta, která nyní v populaci převažuje, jsme ve spolupráci s hlavním městem vydali doporučení pro pražské domovy seniorů ke zvýšené obezřetnosti. Jedná se zejména o antigenní testování všech návštěvníků, než vstoupí do zařízení, nebo omezení návštěv, zejména dětí,“ doplňuje Zdeňka Jágrová, ředitelka Hygienické stanice hl. m. Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…