Johnová (Praha sobě): Na magistrátu byl zahájen prorodinný audit

09.09.2021 8:39

Hlavní město se věnuje tématu sladění pracovního a rodinného života, proto zadalo zpracování nezávislého auditu, jehož cílem je prověřit stávající stav, a ještě případně doplnit či zlepšit prorodinná opatření, která v současnosti již na úřadu fungují.

Johnová (Praha sobě): Na magistrátu byl zahájen prorodinný audit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radní Milena Johnová

První fáze byla zahájena začátkem září a kompletní výsledky by měly být k dispozici v příštím roce.

Anketa

Má Babiš pravdu, že je třeba přivézt Ukrajince, kteří by nahradili chybějící pracovní síly u nás?

20%
56%
hlasovalo: 43106 lidí

Hlavní město je se svými více než dvěma tisíci úředníky významným regionálním zaměstnavatelem neustále poptávajícím kvalifikované pracovníky. „Přestože nabízíme zajímavé pozice, stabilitu i dobré platové podmínky, je stále větší problém obsadit pozice vhodnými kandidáty. Věřím, že lidi jsou, ale je potřeba pro ně připravit lepší podmínky, mezi které patří také možnost odpovědně pečovat o závislé členy rodiny i pracovat. Právě proto jsme zadali nezávislý audit, na jehož základě přijmeme další opatření, aby práce na magistrátu byla atraktivní pro větší okruh lidí,“ prohlásila radní pro oblast sociální politiky Milena Johnová.

Rada hl. m. Prahy letos v polovině února schválila dokument nazvaný Základní směry prorodinné politiky hlavního města Prahy na období 2021–2022. Jedním z opatření tohoto koncepčního materiálu je i zpracování prorodinného auditu na Magistrátu hl. m. Prahy jako významného veřejného zaměstnavatele. Tento úkol město nyní plní, neboť práci na něm v těchto dnech oficiálně zahájili externí odborníci.

Audit je rozdělen do několika fází, první z nich aktuálně spočívá ve studiu interních směrnic, HR procesů a statistik. Ukončena by měla být letos na podzim. Další fáze bude zaměřena na individuální rozhovory s vedoucími pracovníky, poté bude následovat například interní dotazníkové šetření mezi zaměstnanci nebo individuální rozhovory s rodiči na mateřské a rodičovské dovolené i se zaměstnanci, kteří dlouhodobě pečují o osobu blízkou. Na závěr bude zpracována souhrnná zpráva s výsledky auditu, včetně návrhu doporučení pro další rozvoj prorodinných opatření na magistrátu.

Zásadním tématem v oblasti sladění pracovního a rodinného života je například možnost přizpůsobit pracovní podmínky péči o dítě nebo o jiné závislé členy rodiny. Důležitá je i oblast nabídky prorodinných aktivit, jako jsou třeba různé výhody pro rodiny s dětmi nebo podpora volnočasových aktivit pro děti zaměstnanců. Řada prorodinných opatření už nyní v různých podobách na magistrátu funguje. Na základě výsledku auditu je bude možné ještě upravit, doplnit a lépe přizpůsobit zaměstnancům. Veškeré závěry by měly být k dispozici v příštím roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.