Juchelka (ANO): Rodiny čekají na navýšení rodičovského příspěvku už přes rok a půl

27.10.2023 18:09

Projev na 78. schůzi Poslanecké sněmovny 27. října 2023 k návrhu na zvýšení rodičovského příspěvku

Juchelka (ANO): Rodiny čekají na navýšení rodičovského příspěvku už přes rok a půl
Foto: archiv: A. Juchelka
Popisek: Poslanec ANO Aleš Juchelka.

Já moc děkuji. My se tady o tomto rodičovském příspěvku bavíme poměrně často. Já jenom navážu na svou ctěnou kolegyni Alenu Schillerovou i na svého ctěného kolegu Andreje Babiše. A jenom bych se chtěl zastat toho, který tady dnes není, a to je Adama Vojtěcha.

Adam Vojtěch měl po dvou letech vládnutí ve vládě Andreje Babiše například, pokud chcete ta fakta, paní předsedkyně Sněmovny, vaším prostřednictvím, důvěru občanů 43 %. Vy máte důvěru občanů po dvou letech vládnutí 12 %. Adam Vojtěch tady byl v té nejkrizovější situaci, kterou české zdravotnictví potkalo, Českou republiku potkalo, Evropu a celý svět, a statisticky byl třetím nejdéle sloužícím ministrem vnitra (Poslanci upozorňují: ministrem zdravotnictví.) v naší třicetileté historii České republiky. Zdravotnictví... třicetileté historii České republiky. Třetím nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví, a to je potřeba neustále připomínat, protože to není pravda, že Adam Vojtěch by byl tím ministrem, který tady udělal nějaký chaos a další věci v rámci covidu.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17075 lidí

Naopak. My jsme tady všichni seděli v polovičním počtu, i vy jste hlasovali jako tehdejší opozice o všech opatřeních, která Adam Vojtěch navrhoval, a naopak mu patří velký dík, že Českou republiku tady touto krizí provedl se ctí, a já si za to velmi Adama Vojtěch vážím.

Předevčírem vyšla statistika evropské sítě proti chudobě a sociálnímu vyloučení, kdy bylo řečeno, že těsně nad hranicí chudoby jsou v České republice asi dva miliony lidí, pod touto hranicí žije zhruba jeden milion lidí. A jsou v tom samozřejmě i rodiny s dětmi. A já moc prosím, a nechci to déle zdržovat, poněvadž těch emocí už tady byla celá řada, abychom předřadili sněmovní tisk státní sociální podpory 489 jako druhý bod po ústavě. A moc prosím Poslaneckou sněmovnu, aby tady toto přijala.

Je to jednoduché. Ty rodiny čekají na navýšení rodičovského příspěvku už přes rok a půl. Ty rodiny čekají na navýšení rodičovského příspěvku po celou dobu energetické krize, kdy se jim zvyšují náklady nejen na energie, na bydlení, na nájmech, ale samozřejmě i po konsolidačním balíčku to bude velmi, velmi sahat do jejich peněženek.

Například kdy všichni vnímáme tu velmi ostřílenou debatu ohledně kojenecké vody, která pro rodiny byla zdražena, a to díky tomu, že tato vláda jí dala do 21procentní sazby DPH úplně nelogicky a nesmyslně. A i přesto, že tato vláda navrhuje navýšení rodičáku pouze o 50 000 korun, přičemž díky inflaci byla ta hodnota rodičáku snížena reálně o 75 až 100 000 korun podle expertů, tak my tady tento návrh určitě podpoříme.

Takže moc prosím, abychom zařadili bod (správně sněmovní tisk) 489 jako druhý bod po ústavě.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…