Jurečka (KDU-ČSL): Jsme připraveni v pondělí podepsat koaliční smlouvu

07.11.2021 10:49 | Tisková zpráva

Celostátní konference KDU-ČSL schválila chystanou koaliční smlouvu a program.

Jurečka (KDU-ČSL): Jsme připraveni v pondělí podepsat koaliční smlouvu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Celostátní konference a Celostátní výbor KDU-ČSL dnes projednával a schvaloval chystanou koaliční smlouvu koalice SPOLU a uskupení PirSTAN. Na program jednání se dostal i budoucí koaliční program. Oba dokumenty zástupci lidovců jednomyslně schválili.

Klíčové hlasování měla na starost Celostátní konference, která jednomyslně schválila jak koaliční program, tak koaliční smlouvu. „Ve členské základně, která je reprezentovaná členy Celostátní konference, byl naprosto jednoznačný souhlas s účastí ve vládě i projednaným programem. Za KDU-ČSL jsme připraveni v pondělí 8. listopadu podepsat koaliční smlouvu a být tak připraveni na vstup do vlády,“ uvedl předseda lidovců Marian Jurečka. Doplnil, že je pyšný na to, že se oběma koalicím podařilo vést úspěšná jednání.

„Na začátku jsme si jasně vytyčili, že ve vládě chceme mít zodpovědnost za rezorty, které jsou dlouhodobě spojeny s prioritami KDU-ČSL. To znamená oblast rodinné a sociální politiky a oblast, životního prostředí, klimatické změny a zemědělství. Proto jako KDU-ČSL budeme mít v budoucí vládě ministerstvo práce a sociálních věcí, resort zemědělství a ministerstvo životního prostředí,“ dodal Jurečka s tím, že prioritou lidovců je mimo jiné to, aby resorty životního prostředí a zemědělství začaly spolupracovat. „Budeme pamatovat na lidi a budeme naplňovat politiku zodpovědné solidarity. V neposlední řadě budeme pamatovat na lidi, kteří žijí v tíživých životních situacích,“ doplnil k angažmá lidovců na MPSV Jurečka.

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný na tiskové konferenci promluvil také o výjezdním zasedání klubu, které se konalo během posledních dvou dní. „KDU-ČSL bude nominovat na post předsedy Výboru pro sociální politiku poslance Víta Kaňkovského, lékaře, který za poslední čtyři roky v tomto výboru odvedl velký kus práce. Náš klub také jednomyslně na post předsedy Výboru pro Evropské záležitosti nominoval poslance Ondřeje Benešíka,“ uvedl Výborný.  „KDU-ČSL je tu pro rodiny a rodiče, proto by se předsedkyní Stále komise pro rodinu a rovné příležitosti měla stát nastupující poslankyně Marie Jílková,“ dodal Výborný. Na post předsedy Stálé komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby pak lidovecký klub navrhl poslance a bývalého předsedu strany Pavla Bělobrádka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…