Jurečka (KDU-ČSL): Návrh nového stavebního zákona je nekoncepční

28.02.2019 12:49

K tématu novely stavebního zákona

Jurečka (KDU-ČSL): Návrh nového stavebního zákona je nekoncepční
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Návrh nového stavebního zákona je nekoncepční. Tím, že ho připravovala Hospodářská komora ČR, nahrává jednoznačně investorům a nezohledňuje například ochranu životního prostředí nebo památek. Na setkání s novináři to uvedl místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Podle lidovců jsou některé body nového zákona v rozporu se správním právem. Za chybu považují plánované snížení kompetencí starostů nebo fikci souhlasu, kdy se má nečinnost úřadu do 30 dní považovat za souhlasné stanovisko.

"Jsme určitě pro zrychlení stavebního řízení a snížení byrokracie. Ale mám velký problém s tím, že věcný záměr nedokáže udělat ministerstvo, ale nechá si udělat subdodávku u Hospodářské komory ČR, která není objektivní a ani vyvážená. Chybí tomu koncepce na základě důsledné analýzy. Mohou být ohroženy stavby samotné, ale i práva vlastníků," řekl Jurečka.

Nový stavební zákon by měl podle ministerstva pro místní rozvoj (MMR) zkrátit povolovací řízení u staveb ze současného průměru 5,4 roku na jeden rok. Územní řízení, stavební řízení a EIA se sloučí do jednotného povolovacího řízení. Měl by vzniknout Nejvyšší stavební úřad, který bude součástí státní správy. Návrh počítá s tím, že pokud se příslušný úřad nevyjádří do 30 dní, bude platit tzv. fikce souhlasu. Stavbu nepůjde povolit dodatečně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…