Jurečka (KDU-ČSL): Nevidím důvod, proč bychom měli podporovat růst a rozvoj íránské ekonomiky

13.03.2019 17:18

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny 13. března 2019 k návrhu vydání zákona o zrušení zákona o zákazu dodávek pro jadernou elektrárnu Búšehr.

Jurečka (KDU-ČSL): Nevidím důvod, proč bychom měli podporovat růst a rozvoj íránské ekonomiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Děkuji, vážený pane místopředsedo. Členko a členové vlády, milé kolegyně, kolegové. Dovolte mi vystoupit k tomuto návrhu zákona, který tady tlačí do Sněmovny a Sněmovnou, především komunisté s pro mě nepochopitelným takovým neutrálním stanoviskem současné vládní koalice, když říkám neutrálním stanoviskem, tak vláda k tomuto návrhu zaujala neutrální stanovisko. Já bych chtěl tady se trošku zamyslet nad tím, jakou tedy vlastně má česká vláda, Česká republika strategii, protože pokud si řekneme, že chceme umožnit českým firmám, aby začaly jakoukoliv formou svými dodávkami posilovat ekonomiku, energetiku nebo jiné části hospodářství v Íránu, tak pak si řekneme, jaká je dnes zahraniční politika Íránu. Íránu, který podporuje teroristické organizace, podporuje politický islám a jeho šíření ve světě, a tím pádem ohrožuje bezpečnost nás i našich spojenců.

Já nevidím důvod, abychom my měli tady tímto rozhodnutím podporovat růst a rozvoj íránské ekonomiky, která potom svými finančními prostředky bude ohrožovat bezpečnost našich občanů v zahraničí , ale i v České republice potenciálně. My jsme tady v minulosti, když tento zákon byl v roce 2010 přijat, tak tehdy ta firma Milevsko, která měla dodávat část vzduchotechniky a některé další komponenty této jaderné elektrárny, tak dostala odškodnění od státu. A ptám se, proč to máme dnes tady tuto záležitost odstraňovat, a hrozně bych byl rád, aby tady bylo připomenuto negativní stanovisko Ministerstva obrany České republiky. (Hluk v sále.)

Aby také tady zaznělo, jaké je stanovisko například velvyslance státu Izrael v České republice. Je tady pan poslanec Janulík, který je předsedou skupiny přátelství meziparlamentní skupiny přátel ČR a Izraele - děkuji za to. A pokud se nepletu, tak i on ve veřejných prostředcích sděloval, že měl jednání v této věci s panem velvyslancem a ten také říkal, že mají proti tomuto poměrně velkou výhradu.

Takže prosím pěkně, ctěná Sněmovno, ujasněme si, kdo je v naší zahraniční politice klíčovým partnerem, a jestli tady tímto rozhodnutím také nepřímo neohrožujeme bezpečnost České republiky, našich občanů a nepodporujeme potenciálně rozvoj terorismu a šíření politického islámu ve světě. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.