Jurečka (KDU-ČSL): Proč vláda nechce rodičům, které donutila být doma, zpětně přiznat 80 % ošetřovného?

21.04.2020 21:22

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 21. dubna 2020 o úpravách v sociálním zabezpečení v souvislosti s mimořádnými opatřeními

Jurečka (KDU-ČSL): Proč vláda nechce rodičům, které donutila být doma, zpětně přiznat 80 % ošetřovného?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Děkuji, pane předsedající.

Já si dovolím ještě reakci, protože paní ministryně to tady vlastně několikrát popřela. Na jedné straně nám tady vylíčila, jak od začátku byla pro 80 %, jak s tím šla paní ministryně i na jednání vlády, jak toto podporovala. Pak nám vysvětlovala, že když došlo na lámání chleba ve sněmovně tady zhruba před čtyřmi týdny, tak nám řekla, že vlastně nevěděla, jak to bude dlouho, tak proto se rozhodla říci, že stačí 60 %. Tak to jsou věci, kterým já úplně nerozumím, jak jsem poslouchal, jak to paní ministryně uváděla.

Pak tady zaznělo, že ty rodiče o nic nepřijdou. Běžte vysvětlit lidem - a já vám tady můžu předat ty příběhy, když mně lidé píší, kolik dneska jim to ošetřovné vychází. Maminka se třemi dětmi, samoživitelka, OSVČ, má ošetřovné 8 400 vypočítané. Ještě ho nedostala. Já bych byl rád, abychom se tady opravdu postavili - nebo vy jako vládní koalice k tomu, proč těm rodičům za ten březen nechcete dát těch 80 %. Argumentace, že prvních 11 dnů mohli chodit do práce, pak od toho 11. 3. už neměli takové výdaje domácností? Já naopak znám příběhy, že když máte doma dvě tři děti, tak ten výdaj, když je máte doma, víceméně drobně i naroste. Takže vysvětlete těm rodičům - ne mně, mě můžete hodit přes palubu, jak se to mnohokrát děje - ale vysvětlete lidem, co to sledují, proč vládní koalice rodičům, které donutila být doma, kteří ztratili část těch příjmů, nechcete zpětně od 11. 3. na základě našich návrhů přiznat 80 % ošetřovného. Tomu opravdu nerozumím.

A pak uvedu ještě ten konkrétní podnět, který tady zmiňoval i pan předseda Stanjura, jak jsou na tom dneska ta malá s.r.o. Pan David Tesař píše: Vládou uzavřený provoz v Praze. Na nic nemáme nárok. 80 % na zaměstnance nedostaneme. Takže nejdřív zaplatíte, potom dostanete 80 % zpět. Pokud nemáte ani na zaplacení odvodů státu, protože platíte bez jediné koruny příjmů veškeré fixní náklady dál, jste dlužník státu vyřazený ze všech programů. Nehledě na fakt, že půjčky nejsou náhrady ani pomoc, ale jen oddálení a rozmělnění hromadných bankrotů... Přitom na těch malých s.r.o. jsou závislé kolikrát rozpočty celých rodin. Prostě ten program by byl fér, kdyby řekl - bereme bezdlužnost třeba k poslednímu únoru. Ale v okamžiku, kdy už v březnu se ty firmy dostaly do těchhle problémů, nemají cashový příjem, tak prostě nemůžou zaplatit všechny závazky státu, nevykáží bezdlužnost a roztáčíte kola jejich problémů, která prostě nepůjdou zastavit.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.